1. Lečenje alergije tokom letnjih meseci

  Pitanje broj: #152946

  Imao sam problema sa zapušenim nosem i kijanjem u toku letnjeg perioda. Ove godine sam prvi put primenjivao terapiju za alergije, doktor mi je prepisao sledeće: Momensa sprej (2x2 prskanja 7 dana, 2 prskanja ujutru u toku 3 meseca) i Cetirizin tablete (1 ujutru u toku mesec dana). 
  Doktor mi je rekao da pravim pauze od po nedelju dana između terapija, ali ja sam obično kretao da pijem nakon 4, 5 dana jer mi se javljao nepodnošljiv svrab po čitavom telu. 
  U toku terapije osetio sam znatno olakšanje, kijanja nije bilo, a takođe sam i lakše disao na nos. Posto mi je bilo rečeno da uzimam Momensa sprej 3 meseca, ja sam bio prekinuo pre 2 nedelje i ponovo mi se javilo zapušenje nosa. 
  Da li da nastavim sa uzimanjem spreja? Takođe, onaj svrab mi se vratio i povremeno kijam, pa sam nastavio da uzimam tablete. Zanima me da li je bezbedno da samo nastavim po propisanoj terapiji? Hvala Vam puno.

  Odgovoreno: 23. 07. 2017.

Komentari na pitanje: #152946

  • godinama kasljem narocito nocu davim se imam osecaj da mi se sliva iz nosa u grli i drazi me koristila sam razne kapi i pila ksizal (po savetu lekara ) pre 10 dana lekar mi je prepisao momensu . vec drugog dana bilo mi je bolje a sada posle 5 dana vise ne kasljem (retko) molim vass recite mi koliko dugo mogu koristiti momensu a da mi se kasalj ne vrati posle koriscenja obzirom na njen sastav (kortizon ) unapred hvala

  • Imam mukokelu I devijaciju desnog septuma. Svi alergo testovi su negativni, ali zato imam nepodnosljiv smrad na hranu, uporan prodoran bol u levoj nozdrvi I konstantni sadrzaj kojeg pokusavam da se oslobodim preko zdrela. Medjutim, I pored svega toga uporno me svi lekari vracaju sa sprejevima poput momensa I slicno, bez ikakvog interesovanja da se izvrsi bilo kakva intervencija. Sta raditi u takvom slucaju, kome se vise obratiti?

Ostavite komentar