1. Kome se žaliti - drugostepena lekarska komisija

    Pitanje broj: #26388

    Poštovani,

    mene zanima kako je moguće da lekarska komisija ima pravo da odbije produžetak bolovanja koji je naložen od strane endokrinologa, imunologa i specijaliste nuklearne medicine, (svi profesori medicinskog fakulteta), koji moju majku leče od bolesti za koju članovi lekarske komisije nisu ni čuli!?
    Kome ja da se žalim? Kako mogu pulmolog u penziji, specijalista ortopedije u penziji i specijalista medicine rada, ( jedina nije u penziji ) da tumače njene nalaze, i da idu preko mišljenja ovakvih stručnjaka, a za bolest do sada nisu ni čuli.  Pred nama su je tražili u međunarodnoj klasifikaciji bolesti?
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 10. 04. 2009.
    • Lekarska komisija ceni sprečenost za rad osiguranika na osnovu medicinse dokumentacije i neposrednog pregleda.

      Nezavisna je u svom radu, ali ako ste nezadovoljni nalazom možete uložiti prigovor u roku od 3 dana od dana uručivanja prvostepene ocene.

      Prigovor izjavljujete drugostepenoj lekarskoj komisiji.


      Načelnik odeljenja                              
      Slavica Maletić                                             

      upoznat                   
      Direktor Filijale
      Borivoje Milošević

Komentari na pitanje: #26388

    • Poštovani na bolovanju sam od 20.11.2023.god. zbog nenormalnog zamaranja i vrtoglavice koje sam osećao i kada sam se javio kod kardiologa posle obavljenih pregleda ustanovljeno mi je proširenje srčane aorte i deformacija aortne valvule pa mi je zakazana operacija u Kliničkom centru Srbije za 20.05.2024.god. i do tada moram da obavimo sve predoperacione pripreme koje imam, od kojih mi najviše vremena treba da sredim zube pošto imam dosta kvarnih. Ali pošto mi je drugostepena komisija zaključila bolovanje zaključno sa 13.03.2024.god. ne znam šta dalje da radim a u firmi nemogu da dobijem godišnji odmor više od šest dana jer me toliko sleduje za ovu godinu. Posao mi je veoma fizički naporan i nemogu da izdržim više da radim. Zato neznam kako dalje a da ne dobijem otkaz. Kome da se žalim?

    • Pozdrav, danas sam dobila odluku komisije koja je neshvatljiva, kome mogu da se žalim i kako se pokreće žalba?

    • Poštovani, imala sam povredu na radu, pala sam i slomila trtična kost. Povreda se desila u septembru. Oporavljam se, zaraslo je ali mi je dr rekao da je upala unutra. Imam bolove još uvek, krenula sam na terapije i hodam uz pomoć štaka. Tako su mi rekli, da ne opterećujem kičmu, međutim još uvek ne mogu normalno da sedim, već sedm na ortopedskom jastuku. Po preporuci ortopeda, fizijatra i neurologa, predala sam papire lekarskoj komisiji za banju. Komisija mi je odbila banjskog lečenje, a razlog su naveli zato što nisam imala bolničko lečenje. Pa zašto me nisu onda poslali u bolnicu na lečenje sa tom povredom? Poštovani, kome sad da se obratim za obrazloženje jer ja se još nisam skroz oporavila? Pozdrav i unapred hvala na odgovoru i savjetima.

    • Prvostepena komisija me poslala radit bez obzira na izveštaj doktora, da sam dobila poštedu od posla. Žalila sam se drugostepenoj komisiji i čekam odgovor. Koliko dana je potrebno da bi me drugostepena komisija obavestila? Da li to ide putem pošte ili ambulantno? Hvala.

    • Htela sam da pitam, muž je operisao kuk 13. jula 2023. bio je na bolovanju. Prvostepena komisija mu je zaključila bolovanje, posle dva meseca žalili su se drugostepenoj, produžili sedam dana. Obavlja težak posao bravara, pa me interesuje s obzirom na to da se zna šta ne sme da radi tri meseca, a šta doživotno. Prošle godine operisao je stomačnu aortu, firma nema lakši posao da mu da da radi. Papir od firme smo dostavili, ali verovatno njih to nije briga. Kome da se obratimo i šta da radimo, kako će sa štakom da vari i obavlja poslove?

    • Pored konzulijarnog mišljenja lekara koja dva uputa (upute za kog lekara) su još potrebna za drugostepenu komisiju?

    • Da li se po drugi put javljam drugostepenoj komisiji jer mi je prvostepena zakljucila bolovanje sa 4..8.2023. Kako je moguće da nekom zakljuce bolovanje kad sam od strane neurologa dobila preglede koje nisam sve zavrsila, 26.7. sam tek počela sa fizikalnom terapijom struja, magnet,čultrazvucna masaža i vežbe koje traju 3 nedelje,. 1.9.2023. tek imam zakazanu MR LS kičme u Kamenici. Kontrola kod neurologa tek kad sakupim sve nalaze, dobila sam uput za neurologa u Somboru kod kojeg uopšte nema termina, vćc da zovem telelefon i molim za termin ili da idem lično da molim da mi zakažu kontrolu. Za rad još uvek nisam sposobna jer već 2 meseca imam jake bolove.

    • Pozdrav, nisam zadovoljan ocenom prvostepene lekarske komisije, zanima me samo šta je potrebno da bi se uložila žalba drugostepenoj komisiji, da li je potrebno samo da se pojavim i usmeno podnesem žalbu ili treba pismenim putem, i ako treba da li je potreban neki obrazac? Hvala u napred.

    • Pozdrav, na bolovanju sam od 16.03. operisala karpalni tunel,a nakon mjesec dana se pogorsalo i dobila novu dijagnozu. Bila sam prije 7 dana na komisiji i salju me na posao 10.07. Pisala sam im zalbu i dostavila novi nalaz ortopeda gdje pise "ne formira saku,emng da se odradi i kontrola za 21 dan,nesposobna". Pa me sada zanima ako komisija odgovori negativno sta mi je raditi dalje,kako za bolovanje?

    • Danas sam bila drugi put na komisiju. Imam problem sa rekarima jer sam zbog njihove greske vec duze na bolovanju sa bolovima. Prva komisija mi je bila 07.06 i danas 28.06. Imam bol u ramenu i bolelo je i pri disanju. Moja doktorka opste prakse mi je prvo dala injekcije gde nista nije pomoglo, pa me poslala na kiseljak kod fizioterapeuta, gde mi je ona ukljucila struja 20 dana. Nista nije pomoglo, gde za svo to vreme sam molila za uput rendgen da mi snime i nisam dobila. Umesto toga dobila sam ultrazvuk i tu se otkrilo da imam vodu u ramenu. Posle toga sam bila primorana da idem privatno i snimim gde su mi ustanovili da mi je kosta iskocila. U Palanci nemamo otropeda nego coveka na specijalizaciji gde on sad za drugu komisiju nije mogo da mi da i dalje bolovanje a ja to nisam znala jer je na specijalizaciji. I reko mi je kada mi je skinuta bandaza da je obavezna terapija posle takve povrede. Gde sam ja dobila terapiju ali komisija mi je zatvorila bolovanje. A ja radim u fabrici i svaki komad moram da dizem i jos ruku treba postepeno posle takve povrede da koristim. Kome da se zalim posto pise na papiru da imam 3 dana rok za zalbu? Hvala puno

    • Dobar dan ,postovani. Interesuje me, na bolovanju sam 2 meseca ,predati papiri  za komisiju ,inace dijagnoza Neuralgija trigeminus. Lecim se kod gastroenterologa i interniste.Da li imam pravo na zalbu posto sam odbijena od strane komisije?

    • Postovani, Kako je moguce da se drugostepena komisija slozi sa prvostepenom I zakljuce bolovanje, a ne sacekaju procenu radne sposobnosti?

    • Lekarska komisija zatvorila bolovanje jer nisam na vreme dostavio izvešta lekara fizijatra o nastavku lečenja sa strujom i magnetom sa propisanim vežbama. Mogu li naknadno poslati nalaze komisiji na osnovu kojih će donijeti odluku? Šta da radim?

    • Postovani, kome se obratiti: Majka je imala prelom noge, dva puta operisana u roku od tri meseca. Na bolovanju je 7 meseci. prvostepena komisija joj ispusti papire za invalidsku penziju i bolovanje. Posalju je na drugostepenu komisiju da joj nadoknade te dane bolovanja ,dok drugostepena komisija ne može da joj otvori bolovanje dalje jer nisu poslali nikakave papire da mora zena u penziju. Ona je posle sedam meseci jos uvek na stakama, jer noga nije kako treba, a mora poceti da radi jer ako ne počne gubi posao.  Sta raditi dalje, kome se obratiti zbog njihovog propusta? hvala unapred.

    • Poštovani, Interesuje me da li može prvostepena komisija da "drži predmet u fioci" 3 meseca od opracije, pre nego se uputi na rehabilitaciju i da se poziva na pravilnik u kom stoji da je rok za upućivanje na lekarsku komisiju 3meseca za određenu dijagnozu i rok za započinjanje rehabilitacije. I kome mogu da se žalim kada nemam ocenu komisije već mi je rečeno da ću rehabilitaciju svakako dobiti jer po zakonu mora, ali čekaću maksimalni rok 3meseca da me upute i 3 meseca da me pozovu. Tako da će biti rehabilitacija 6meseci nakon operacije. Unapred zahvalna

    • Postovani, Drugostepena komisija mi nije produzila bolovanje, iako nisam jos uvek sposobna za posao, a problem je u tome sto ja i ne smem vise da radim posao koji sam radila. Radila sam kao negovateljica u Gerontoloskom centru, a sada zbog diskushernije ne smem da podizem teret tezi od 5kg, niti da vucem,guram... Sta raditi? Trazila sam uput za procenu radnih sposobnosti, ali to se ceka mesecima. Ne znam sta do tada,sem da ponovo otvorim bolovanje. Postoji li neko drugo resenje?

    • Dali mogu da prekinem bolovanje, bez pravnih posledica, ako je prvostepena lekarska komisija isto produžila?

    • Poštovani, imao sam operaciju srca 18.10.Da li je neophodno da se lično javim lekarskoj komisiji i podnesem dokumentaciju radi produžetka bolovanja.

    • Dobro vece. Interesuje me. Kome da se žalim na ocenu drugostepene komisije koja se odnosi na bolovanje za majku povodom nege deteta od 6 godina sa Dijabetesom Tip1, gde je potrebno davanje insulinskih injekcije vise puta u toku dana i konstantno merenje i pracenje jer je majci ne odobrava bolovanje. Pritom je u oceni navedena pogresna dijagnoza Dijabetes TIP 2. Kakva je procedura dalje. Hvala.

    • Molim za odgovor majka mi je operisana vise puta na jednu nogu nemoze da stane druga noga ampotirana imala gagrenu dobili smo rešenje 11500 din za tudju negu drugog lica. Ne pise u rešenju koji stepen je. Zašto.?

    • Poštovani , pacjientu je na prijemu za rehabilitaciju ustanovljeno da je pozitivan na covid-19,i vraćen je kuči. Dok je pacijent bio u izolaciji istekao je rok da se koristi rehabilitacija u banji. Ponovo je podnet zahtev za rehabilitaciju, stiglao je negativan odgovor i u odgovoru se zahtev tretira kao zahtev za produženu rehab. Što nije slučaj,u pitanju je odlaganje zbog covid-a...šta dalje...u pitanju je osoba od 84god. Hvala!

    • Postovani , odbijena sam za invalidsku penziju, koliko vremena treba da prodje da bih ponovo podnela molbu za invalidsku penziju? Hvala unapred

    • Боле неког Милојко из 1. и 2. степене комисије за пацијента па се жали управи водовода све је крива Дрина од здравства

    • Poštovani, imao sam ozbiljnu povredu na radu koja je mogla biti smrtna da nisam odreagovao tako da mi je noga udarena I prignječena predmetom od 4t težine.Na prvom snimku nisu nista videli da bi posle 5 meseci videli naprsnuće.Imao sam samo 2 fizikalne terapije za 5 meseci I zaključeno mi je bolovanje uprkos vidljivih promenama na nozi i teškim bolovima.Radim teške fizičke poslove za koje nisam spreman. Šta da radim?Hvala unapred.

    • Dobar dan. Interesuje me na osnovu papira prvostepena komisija zakljuci bolovanje..iako ortoped posle operacije pise produzenu fizikalnu i banjsko lecenje...fizijatar takodje...Mada zakazu datum komisije kad imam stare izvestaje...kontrolu kod ortopeda ,i fizijatra se zakazuje i obicno bude posle komisije. KOME SE ZALITI? Sa mojom povredom i poslom koji radim .jedno sa drigim ne ide.

    • Molila bih stručni tim Rfzo ili onaj ko je nadležan, da mi jasno i konkretno odgovori kome se žaliti na odluku drugostepene lekarske komisije. Molim vas konkretno, dali je to sud, neka komora i slično? Unapred hvala

    • Molim Vas kome se zaliti na ocenu drugostepene komisije koja je poslala samo ocenu da se slaze sa prvo stepenom komisijom bez nahnadnog uvida u dokumentaciju jer lekarski pregledi su bili zakazani u tih 3 dana i obavljeni naravno gde se trazi bolovanje i dalje od strane interniste i neurologa a oni salju na posao za koji naravno ja nisam sposobna i ocena je vracena bez moje dokumentacije lekarske

    • Olivera Krstic 28. 03. 2022.

      Sta dalje raditi kad te odbije i prvostepena i drugostepena komisija a ti nisi sposoban za rad. Kome se dalje zaliti!?

    • Добар дан. Интересује ме која су моја права после закључења боловања другостепене комисије. Стим што имам од доктора физикалних терапија извештај где су ми уведене нове терапије и боловање од три недеље и плус од реуматолога. Шта даље? Јер сам на Боловању од 4.8. проблеми кичме.

    • Postovani, Da li prigovor Drugostepenoj lekarskoj komisiji se moze predati od strane osiguranika putem poste ili osiguranik mora isti odneti licno Komisiji Hvala

    • Postovani, Da li prigovor Drugostepenoj lekarskoj komisiji se moze predati od strane osiguranika putem poste ili osiguranik mora isti odneti licno Komisiji Hvala

    • Prvostepena vam zakljucila bolovanje ..da li vi odma po zaključenju bolovanja sutradan imate pravo da nastavite bolovanje s razlogom..hvalaili morate ići raditi..

    • Cetin Snezana 06. 07. 2021.

      Kome dalje mogu da se zalim jer me za banjsko lečenje koje mi je potrebno da nebi ostala invalid odbila drugostepena komisija (RFZO)molim za odgovor šta dalje raditi

    • Postovani, Zadobila sam visestruki prelom skocnog zgloba. Posle operacije sam otisla u banju, da bi tamo posle 2 dana konstatovali da operacija nije fobro uradjena i poslali me na drugu operaciju. Sada losle druge operacije mi se odbije zahtev za banjsko lecenje jer sam iskoristila ( citava 2 dana). Meni nije jasno kako je ovo moguce?!

    • Dobar dan,treba mi jedna informacija.Kome da se žalim na rad drugostepene komisije.I kakva je procedura dalje.

    • Dobar dan,treba mi jedna informacija. Kome da se žalim na rad drugostepene komisije.I kakva je procedura dalje.

    • Dobar dan ,interesu je me kako drugo stepena moze da zaključi bolovanje a predala sam papire za invalicku komisiju a pritom na toj oceni piše od 04.01.2021 i dalje bolovanje?

    • Mogu li prvostepena i drugostepena komisija da posalju bolesnika da radi bez pregleda,samo na osnovu medecinske dokumentacije jer se do odredjenih specijalista ne moze doci zbog situacije sa kovidom? Hvala!

    • Poštovana gospodo,
      kako je moguće da lekarska komisija u Raški mi ne dodeli ni jedan vid prevoza od Raške do Mataruške banje i to naravno bez pratioca? Inače sam operisao kuk i idem na dve podpazušne štake, a u banji treba da budem 21 dan. Stvarno sramota i žalosno. 
      Unpred zahvalan na odgovoru.

    • Da, moj muz je operisao srcanu aortu 21. Og januara i bio u indikovanoj komi vise od dve nedelje, kalirao oko 15 kg. Atrofitija misica i lekarska komisija vec drugi put izjavljuje da je sposoban za rad, gaze savet nacelnika kardiohirurgije i ne sagledavaju cinjenice kako jesu. . .

    • Operisao sam kicmu, i to dva puta. U mesecu aprilu ove godine obradjen sam za izlazak na ik. Pre toga, izasao sam na ik i po izjavljenoj zalbi koja je dostavljena nadleznom fondu 16. 11. 2009. Godine do danas nisam dobio nikakav odgovor. Imam i ekspertizu nadletne mediicne rada u kojoj stoji da se ne radi o profesionalnom oboljenju, da nisam psosoban za poslove koji zahtevaju prinudan položaj u radu, dugotrajno sedenje i stajanje i hodanje, a da sam sposoban za sedentarne poslove. Pitam, da li mogu da budem obrađen za ik u vise navrata a da nijedan postupak nije okoncan? Da li covek sa dve operacije može da obavlja takve vrste poslova kada se zna da nije preporučljivo sedenje i obavljanje ovakvih poslova ni čoveku koji nije operisao kicmu?

Ostavite komentar