1. Pitanje broj: #588

    Postovani doktore, zanima me koje sve posledice mogu da nastanu od ujeda krpelja i od nestrucnog vadjenja istog. Koji su simptomi lajmske bolesti? Naime meni su u domu zdravlja veoma nestrucno uklonili krpelj (natapanje alkoholom, zalomljena glava, otvaranje rane), koji je bio velicine oko 5mm,jako crven i pun krvi. Predeo oko ujeda je bio otekao, jako tvrd i bolan na dodir. Par dana po uklanjanju krpelja, otok i bol su nestali. Koliko dugo treba pratiti stanje i na sta treba obratiti paznju? U domu zdravlja mi nisu dali nikakva uputstva. Unapred hvala.

    Odgovoreno: 20. 04. 2007.


    • Kao posledica ujeda krpelja moze se javiti lymeska bolest, a klinicki se manifestuje pojavom lokalnog otoka i crvenila na mestu i okolini ujeda krpelja i to 3-32 dana nakon incidenta.Lokalno crvenilo je toplo i uglavnom nije bolno, kod 1/2 pacijenata se identicne pojave mogu pojaviti na drugim delovima tela, kod 15% pacijenata pored promena na kozi mogu se javiti povisena temperatura, jeza, malaksalost, glavobolja, regionalno uvecanje limfnih zlezdi. Ukoliko se bolest neleci nakon nekoliko nedelja razvija se drugi stadijum bolesti, sa neuroloskim simptomima, sa pojavom bolova u zglobovima i kardioloskim simptomima, a ukoliko se i u ovoj fazi bolest neleci nakon vise meseci ili godina bolest ulazi u trecu fazu sa teskim neuroloskim ispadima, promenama na zglobovima i kozi. Promene koje ste vi opisali su reaktivne prirode i nisu znak zarazenosti krpeljom.Pravilo je ako je krpelj duze od jednog dana bio na kozi pacijenta, bio ispunjen krvlju, preventivno se daju tetraciklini, a deci i trudnicama amoksicilin.

Komentari na pitanje: #588

    • Sto se tice lajmske bolesi, bakteriju koja ovu bolest izaziva prenose krpelji ujedom. Inkubacija traje 3-30 dana. Bolest se može manifestovati kao rana ili kasna lajmska bolest. Rane lajmska bolest se manifestuje glavoboljom, temperaturom i bolovima u misicima. Kod vecine pacijenata se formira prstenasto crvenilo sa bledim centrom. Ovo stanje moze i nekoliko meseci da potraje. Sto se tice kasne lajmske bolesti manifestuje se nekoliko meseci ili cak godina posle infekcije. Javljaju se neuroloska,kardiovaskularna ostecenja i artritis.

Ostavite komentar