1. Pitanje broj: #215673

    Dobar dan, htela sam da se obratim za savet . S 17 i po godina sam rodila prvo dete prirodnim putem. Posle tog porodja su mi ostale posledice urinarna inkontinencija, isla sam n razne preglede radila keglove vezbe ali nista nije pomoglo.. Imala sam jos 3 porodjaj koji su obavljeni carkim rezom. Poslednji je bio pre mesec ipo dana. Problemi sa nekontrolisanim mokrenjem su sve veci, konstantno sam pod uloscima poslednjih 8 godina, postalo je veoma i psihicki naporno sobzirom da imam 4 dece i 25 godina, uvek sam ogranicena ketanjem i stalno moram da mislim na to da li ce mi se desiti da samo od jednom budem sva mokra.. zanima me imali ovom poremecaju leka i sta bi bilo najbolje. Hvala unaped i srdacan pozdrav.

    Odgovoreno: 13. 10. 2023.
    • Dobar dan

      Kod Vas je došlo do poremećaja mišića pelvičnog dna (mišići koji su zaslužni za urinarnu kontinenciju). Sama trudnoća dovodi do opterećenja i rastezanja navedrnih mišića ali glavni problem je sam vaginalni porođaj jer se prilikom porođaja uglavnom radi presecanje otvora vagine i dela mišića pelvičnig dna (epiziotomija).

      Najčešći problemi nakon epiziotomije su smanjen osećaj prilikom seksualnih odnosa i gubitak kontrole urina.

      Ako ste odlučili da nemate više vaginalni porođaj onda se možete operisati (vaginoplastika). Vaginoplastika je hiruška operacija kojom se uklanjaju ožiljci nastali prilikom porođaja, pronalaze se i rekonstruišu presečeni mišići (m.levator ani), sužava se vagina i radi se rekonstrukcija malih i velikih usana vagine (labioplastika).

      Ukoliko je stepen urinarne inkontinencije pre operacije bio mali, onda ce se inkontinencija rešiti rekonstrukcijom mišića. Ako je inkontinencija značajna, onda se istovremeno stavlja traka za inkontinenciju.

      Svakako pre bilo kakve odluke o operaciji morate doći na pregled kako bi videli koliki je problem i da nakon toga detaljno objasnim sve detalje vezane za operaciju i postoperativni oporavak.

      Lep pozdrav 

      Dr Stanojević Nikola 

Ostavite komentar