1. Pitanje broj: #167008

    Imam 51 godinu zadnjih godinu dana imam problem sa mokrenjem. Češće idem u WC, ustajem noću svaka 2 do 3 sata, ujutru mi treba izvesno vreme da počnem sa mokrenjem. Zbog ovih problema pre mesec obratio sam se urologu, uradio mi je ultrazvuk stomaka,prostate, bešike,testisa, bubrega i sve je u redu. Odakle onda ovi problemi? Inače od pre godinu dana imam problem i sa potencijom i sa erekcijom ( erekcije su ređe teže ih postižem,penis nema čvrstinu kao do sada) . Zbog visokog krvnog pritiska pijem tritace plus (5/25) 1 ujutru , tritace á 5 mg uveče i nebilet á 5 mg 1/2 ujutru. Da li ovi problemi imaju veze sa padom koncentracije testosterona u krvi? Da li ove probleme mogu da imam zbog terapije koju pijem? Pozdrav Hvala

    Odgovoreno: 01. 04. 2020.
    • Poštovani,

      Najčešći uzrok učestalog mokrenja je uvećana prostata - BHP (benigna hiperplazija prostate). Međutim, kako je vaš ultrazvučni nalaz pokazao normalan volumen prostate, savetujem da se ultrazvuk ponovi za 6-9 meseci, jer se tada može pokazati da li je vaša prostata definitivni uzrok učestalog mokrenja. S obzirom da ste prešli 50, savetuje se da se jednom godišnje prati PSA antigen, jer on ukazuje na to da li postoje neki problemi sa prostatom. 

      Što se tiče problema sa potencijom, moguće da nedostatak testosterona to prouzrokuje. Savetujem pregled endokrinologa sa laboratorijskim analizama i polnim hormonima. 

      Vaša terapija za visok pritisak može da utiče na mokrenje, odnosno učestalost, ukoliko imate višak vode koju izbacijute.

      Savetujem da sklopite priču -INTERNISTA (kardiolog i endokrinolog) I UROLOG - da bi Vam zamenili terapiju za pritisak ukoliko je ona uzrok vaših tegoba i kako bi se pronašao definitivni uzrok svih vaših tegoba.

      Pozdrav

      dr M. Nikolić

Ostavite komentar