1. Pitanje broj: #4712

    Muz ima 30 godina.Posto nakon 8 mjeseci pokusavanja nije doslo do trudnoce radili smo pretrage. Muz je radio spermiogram i vrijednosti su mu: kolicina sperme: 3 konzistencija: rijetka ph vrijednost: 7.8 broj spermija: 7 mil/ccm ejakulat: 21 pokretnih spermatozoida: 30% progresivno pokretnih: 0% leukociti: na v.p. 4-5 L. dijagnoza: oligoastenospermija Sto se tice hormona FSH: 1O,3; LH: 3,5; PROLAKTIN: 383 I TESTOSTERON: 13,3. Od nalaza vise nista nije radio, a urolog mu je dijagnosticirao naglasenu varikokelu lijevo.Da li se njegov spermiogram moze znatno poboljsati operacijom varikokele? Ima li mogucnosti dijete zaceti prirodnim putem? Posto smo potrazili vise misljenja, sada mu drugi urolog kaze da varikolela nije primaran problem i da je ne treba operirati. On predlaze biopsiju testisa, da bi se vise znalo o svemu. Sta Vi mislite o tome? Da li je opravdano raditi biopsiju?

    Odgovoreno: 30. 04. 2008.
    • Obzirom su spermatozoidi prisutni u semenoj tecnosti, ne postoji razlog za biopsiju testisa, jer tim necete dobiti ni jedan podatak koji bi bio od znacaja za dalju terapiju. Potrebno je uraditi testove na infekciju, i
      ukoliko je prisutna varikokela, nema razloga da se suprug ne operise, jer nakon 35 godine ove vrste operacija se i ne rade jer se smatra da je testis dugotrajnim prisustvom varikokele trajno ostecen.

Ostavite komentar