1. Pitanje broj: #43128

    Postovani, imam 43 godine i vec 3 godine patim od paradentoze. Vrsena je kiretaza dzepova. Zube odrzavam i popravljam po potrebi. Na zalost, imam utisak da se paradentoza ne popravlja, samo se usporila. Od pre godinu dana mi se pojavilo pojacano lucenje pljuvacke, stalno, i dok govorim i dok cutim, jednostavno se neprestano luci. Takodje, od pre tri meseca mi intenzivno opada kosa. Reproduktivni hormoni, hormoni stitne i nadbubrezne zlezde su u redu. Da li povecano lucenje pljuvacke moze da ima veze sa opadanjem kose, da li ukazuje na neko zariste i koje preglede dalje da obavim? Da li ima veze sa stitnom zlezdom, bez obzira na normalne hormone? Pozdrav, pacijent

    Odgovoreno: 25. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Paradontopatija je bolest koja se ne moze izleciti, niti vratiti u prethodno stanje, "popraviti" kako vi kazete. Veliki uspeh je stanje odrzavati onakvim kakvo jeste, upravo usporiti parodontopatiju, jer je u pitanju jedno progresivno oboljenje koje rapidno napreduje bez adekvatnog tretmana. O terapiji parodontopatije sam mnogo puta pisala u prethodnim odgovorima, pa mozete i to procitati.
      odvojen problem je pojacano lucenje pljuvacke ili hipersalivacija. Uzroci mogu biti toliko mnogostruki da visestruko prevazilaze formu moga odgovora. Nisu tipican simptom zarista i oboljenja stitne zlezde. Vrlo vazan podatak koji ja nemam je da li uzimate neke lekove s obzirom da oni cesto mogu izazvati ovakav problem: jodidi, pilokarpin, diazepam, digitalis i mnogi drugi. Takodje moze biti znak nekih neuromuskularnih oboljenja. Neophodno je da lekar opste prakse ili stomatolog specijalista oralne medicine uzme detaljnu anamnezu u kojoj ce naci jos podataka za dalje usmeravanje.
      dr aleksandra skundric
      Pozdrav

Ostavite komentar