1. ass dr sc med Marija Zdravkovic

  Pitanje broj: #115540

  Pozdrav doktore. Ovako, ja sam pre svega sportista, nista profesionalno, ali volim i cesto se bavim sportom. Pre dve nedelje sam igrao kosarku uvece oko 20h, igrao sam samo u majci, nisam se ni zagrejao, pre toga nisam trcao dosta dugo. Od tog dana, pa do danas, a proslo je 2 nedelje, osecam tup bol kada udahnem duboko sa leve strane iznad rebra, a ispod plecke u tom predelu. Bio sam kod doktora opste prakse, rekao sam sta me muci, tamo su mi izmerili pritisak i bio mi je 90/140, poslo me je da radim ehg. To je bilo dobro, ali mi je rekao da snimim pluca i da uradim ksh, c-reaktivni i fibrinogen i to mi je bilo dobro, ali jos uvek imam povisen pritisak i osecam ovaj bol, da li mozete da mi kazete sta da radim? A da, cesto sam nervozan i napet, cuo sam da hoce pritisak da bude povisen i od toga, ali nikad ranije nisam imao pivisen pritisak.

  Odgovoreno: 24. 06. 2013.
  • Poštovani,
   Bol u grudima može biti uzrokovan različitim faktorima. Bol na udah nije vezan za sam srčani mišić i tipičan je za neuromišićni bol odnosno za pleuroperikardijalne athezije - priraslice. Ono što je važno u vašem slučaju je podatak da ste pri pregledu imali pritisak 140/90 mmhg, što su početne vrednosti za hipertenziju, bol u grudima može biti uzrokovan i ovim blago povišenim vrednostima krvnog pritiska. Iako fizička aktivnost blagotvorno deluje u regulaciji arterijske tenzije, u samom fizičkom naporu dolazi do "skoka" vrednosti krvnog pritiska, te možemo očekivati da je krvni pritisak u tom trenutnu kod vas bio i veći.
   u svakom slučaju neophodno je da uraditi osnovne laboratorijske analize i javite se lekaru radi dalje dijagnostike i otkrivanja uzroka bola u grudima.
   Pozdrav

Ostavite komentar