Dr Marija Zdravković

Specijalista interne medicine

Dr Marija Zdravković, Specijalista interne medicine

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 11

 1. Pozdrav pre dva mjseca sam poceo osjecati lupanje srca i propode na strani gde je srce uradio sam ekg 2puta opa puta je bio u redu radio sam krv svi parametri su u redu sem ck koji 360 znaci duplo uvecan da li to ima veze za srcem, takodje sam aksionzan i malo spavam. Bio bih zahvalan vasem odgocoru

  Odgovoreno: 25. 06. 2013.
  • Dr Marija Zdravković

   Poštovani,
   Ck je analiza koja se odnosu na aktivnost i nekrozu svih mišića i nije specifičan samo za srce. Specifičan biomarker za srce je troponin. S obzirom da imate kardiološke tegobe savetuje se pregled kardiologa, koji će vas uputiti na dalju dijagnostiku ukoliko postoje indikacije (holter ekg-a, ehokardiogram) . Lupanje srca je često povezano sa stresnim situacija i češće se sreće kod nervoznih osoba, te s obzirom da se i sami žalite na anksioznost i nesanicu, savetujem vam da porazgovarate i sa psihijatrom i obavezno uradite hormone štitaste žlezde.
   Pozdrav

 1. Suprug je imao infarkt 20. 05, a 03. 06 su mu urađeni stentovi, od tada ima bolove u desnoj natkolenici, na istoj nozi na preponi je rađena intervencija, pije panadol po preporuci lekara ali do danas bolovi nisu prestali i teško hoda zbog tih bolova

  Odgovoreno: 25. 06. 2013.
  • Dr Marija Zdravković

   Poštovana,
   S obzirom da je kod vašeg supruga radjena invazivna intervencija i da ima bolove u desnoj natkolenici koji ne prolaze na analgetik i narušavaju mu hod, neophodno je da se javi na pregled hirurgu (najbolje vaskularnom hirurgu) u zdravstvenu ustanovu gde je radjena procedura radi procene zdravstvenog stanja. Uzrok je možda i potpuno bezazlen, takozvani fantomski bol od punkcionog mesta, ali u svakom slučaju medicinski pregled će utvrditi pravi uzrok i rešiti vaše nedoumice.
   Pozdrav

 1. Imam anginu pektoris, pijem isosorb, konkor 2, 5mg. Plavix i enalapril 2x10 mg. Mene brine to sto mi je sistolnl pritisak nizak a dijastolni visok. Npr. 120/100, 110/90 100/80. Da li je to normalno kod ang. Ja sam mislio da imam srcanu insuficijenciju i da mi je zato povisena alk. Fosfataza1152 a lekari kazu da mi srce nije bas slabo. Ostale analize su ok.

  Odgovoreno: 25. 06. 2013.
  • Dr Marija Zdravković

   Poštovani,
   Kod vas postoji mala razlika izmedju sistolnog i dijastolnog pritiska, koja se zaista teško toleriše i stvara značajne tegobe. Sindrom srčane insuficijencije je klinički pojam i obuhvata simptome koji ukazuju da je srce izgubilo svoju snagu, ali ove vrednosti srčanog pritiska ne mogu biti parametar postojanja srčane insuficijencije. Adekvatna procena vašeg zdravstvenog stanja se može sagledati detaljnim kardiološkim pregledom i obaveznim ehokardiogramom, kojim bi se isključilo postojanje valvularne mane koja može biti uzrok ovako "bliskih" vrednosti krvnog pritiska. Neophodno je da se javite svome kardiologu radi eventualne korekcije doze antihipertenziva, s obzirom da navodite niske vrednosti krvnog pritiska a uzimate kardiološku terapiju koja utiče na sniženje krvnog pritiska.
   Pozdrav

 1. Da li biste mogli da mi protumacite eho srca? Aorta u korenu normalne sirine, av trolisna, ocuvane separacije, uz normalnu lp. Lk normalnih dimenzija, ocuvane globalne kontraktilnosti, a septum se slabije krece u odnosu na zzlk. Pmk izduzeniji, ehogeniji, gracialan bez kriterijuma za prolaps uz trivijalnu mr. Dsš izgledaju normalno, uz pr 1+, trivijalnu tr, a spdk 26mmhg. Perikradni prostor b. O. Hvala unapred!

  Odgovoreno: 25. 06. 2013.
  • Dr Marija Zdravković

   Poštovana,
   Navedeni ehokardiografski nalaz odgovara nalazu sa minimalnim promenama. Septum je opisan kao hipokontraktilan, što može biti posledica preležanog miokarditisa ili pak koronarne bolesti. Prednji mitralni kuspis je izduženiji, što je konstituciono, ali nema kriterijuma ua sindrom prolapsa mitralne valvule. Trivijalna mr znači da postoji trag mlaza krvi koji se vraća u levu pretkomoru iz leve komore pri srčanoj kontrakciji, ali je ta količina toliko mala, da nema kliničkog značaja. U svakom slučaju treba sprovesti dalja ispitivanja da bi se utvrdio uzrok hipokontraktilnosti septuma.
   Pozdrav

 1. Poštovani, u poslednjih tri meseca imam nizak pritisak otprilike 85 sa 65 a otkucaj srca mi bude oko 110, a pije 2*1/4 propranolol. Osecam jako večlik umor i stalno mi se spava, cesto jedva dolazim do vazduh. Radila sam konpletnu krvnu sliku i testirana sam na štitnu žlezdu i sve je u redu tj. Nalazi, a meni je i dalje loše i to je tako ostalo. Zanima me sta vi mislite da bi moglo da bude? U napred vam se zahvaljujem. Sa poštovanjem, jovana komar

  Odgovoreno: 25. 06. 2013.
  • Dr Marija Zdravković

   Poštovana,
   Radi se o stanju udružene hipotenzije i tahikardije. Uzrok mogu biti oboljenja samog srčanog mišića, oboljenje koje primarno ne zahvata srčani mišić ili se može raditi o konstitucionom stanju, koje nije vezano ni za jedno oboljenje konkretno, a uzrokovano je meteoropatskom reakcijom. Pravi uzrok će se naći kardiološkim pregledom uz obavezan ehokardiogram i sagledavanje kompletnog vašeg stanja.
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 11 pitanja