1. Pitanje broj: #111459

    Tablice kažu da je max. Puls pri vežbanju 220-god. Života, ali da je bolje uraditi neki test, npr; posle 1500m brzog hoda izmeriti puls pa u zavisnosti od utreniranosti dodati 50 (60, 70) otkucaja. Neutrenirana osoba će posle testa (napora) imati veći puls od utrenirane, pa ispada i da je dozvoljeni max. Puls pri vežbanju veći. Kako da odredim max. Puls. Pozdrav od neutreniranog.

    Odgovoreno: 25. 06. 2013.
    • Poštovani,
      Pojam maksimalnog pulsa je relativna stvar i služi za izračunavanje takozvane maksimalne srčane frekvence za životnu dob. Bez obzira što ste vi, kako kažete, neutrenirani, vaš maksimalni puls se odredjuje 220- godine života.
      s druge strane, vaše vežbanje ne treba da se nalazi nikako u zoni maksimalnog pulsa. Najnovije evropske preporuke o sportskoj aktivnosti kod rekreativaca traže kardiološki pregled i za rekreativce, a posebno ukoliko imate više od 40 godina i sedenterni stil života. Maksimalni nivo opterećenja najbolje je odrediti testom opterećenja, kojim bi se procenio vaš stepen utreniranosti, isključila eventualna patološka stanja i dala preporuka o načinu, vrsti, trajanju i nivou fizičkog opterećenja.
      Pozdrav

Ostavite komentar