1. Pitanje broj: #27261

    Poštovani,
    Od 2005 g. lečim se za polimiozitis. Interesuje me, što je uzrok ove bolesti i kako dugo se lječi. Uzimam medrol 32mg već godinu dana a nikako na bolje.
    Pozdrav i hvala unapred.

    Odgovoreno: 22. 04. 2009.
    • Poštovani Slavko,
      U terapiji polimiozitisa najvažniji su kortikosteroidi. U akutnim formama ordiniraju se visoke doze u toku više nedelja, zavisno od regresije simptoma.  Potom se doze smanjuju do najmanje dnevne doze održavanja. Ova terapija se često kombinuje sa imunosupresivima, antibioticima, vitaminima. Terapijski su korisne i brojne fizioterapijske metode.

      Polimiozitis spada u idiopatske inflamatorne miopatije koje karakterišu zapaljenske i delom, degenerativne promene poprečno - prugastih mišića. Uzrok nastanka poliomiozita nije poznat. U nastanku i razvoju bolesti mogu učestvovati razni mehanizmi: genetski uslovljena sklonost, virusi, izmenjena imunološka reakcija sa hiperreaktivnošću T - limfocita koja je usmerena protiv mičića i dr.
      Pozdrav.


       

Komentari na pitanje: #27261

    • Master physical / poštovani, imate sreće da se bavite faloudbm, i da verovatno imate jake mišiće kvadricepsa koji vam kompenzuju povredu. Nemojte se igrati, kidanje prednjih ukrštenih je ozbiljna povreda koja mora da se sanira. Kontaktirajte nas kako bi vam podobnije objasnili šta i kako.

Ostavite komentar