1. Pitanje broj: #226414

  Poštovani, dijagnoza mi je RA seropozitivni, i lečenje je pronisonom i metotreksatom.Osim povišenog RF ( 78 ) i anti ccp na gornjoj granici, povišeni su i leukociti ( od 12-18 ) , sedimentacija od 20-80, i CRP od 15-100.. sve je to u periodu od 5 godina. Zanimaju me samo leukociti koji nisu nijednom opali, a Vadim krv svakog meseca, i ni u jednom članku nisam pročitala da i oni treba da budu normalno povišeni kod RA. Šta bi još mogao biti razlog ili su ti zapaljenski parametri onako povišeni, normalni za datu dijagnozu? Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovoreno: 19. 05. 2024.
  • Postovana,

   Ukoliko neprestano koristite lek Pronizon to moze da bude uzrok povisenih leukocita. Ukoliko se iskljuci postojanje infekcije, razlog za povisene parametre zapaljenja moze biti nedovoljna kontrola zapaljenske bolesti postojecim lekovima. 

   Srdacan pozdrav

Komentari na pitanje: #226414

  • Iznenadio me brzi odgovor i hvala Vam na tome. Nisam samo napisala da ja skoro 5 godina neprestano imam bolove, bukvalno sve me boli, umor, malaksalost, odnedavno jači bolovi u donjem delu leđa i desnoj nozi, kukovima, ali mi nijednom nisu bili upaljeni, otečeni i bolni zglobovi konkretno.. Čula sam da su pacijenti jako zadovoljni vama i verovatno ću zakazati pregled zbog još jednog mišljenja. Pozdrav.

Ostavite komentar