1. Pitanje broj: #208848

    Poštovanje, Pisem Vam sa nadom da me mozete umiriti.

    1. Novembra 2022 radila sam kontrolu krvi. Nalazi su bili u redu sve do povisene vrednosti ANA (prilozena slika). Da napomenem, nikakvi simptomi ranije nisu postojali. Kucni lekar mi je rekao da to moze da znaci da imam RA. Napravila sam gresku i do termina kod specijaliste ja sam svasta iscitala i mene je u medjuvremenu svaki zglob poceo da boli. Moram da priznam da je tu verovatano strah odradio svoje sto sam na pregledu i nepomenula. Specijalista mi je postavio razna pitanja a zatim pogledao i opipao sve zglobove. Takodje je ponovo kontrolisao krv. 3 nedelje kasnije rezultati su stigli i receno mi je da je sve u redu. Jedino mi je napomenuo da je na tim rezultatima ANA 640 ali da to mene ne treba da brine jer ta vrednost moze biti povisena i kod zdravih osoba. Sta je on tacno on jos proverio ja ne znam jer zivim u CH i rezultati ostaju kod lekara i pacijentu se vrlo retko prosledjuju, nisam ih dobila iako sam ih kasnije trazila. To me na neko vreme smirilo, oni uzasni bolovi nestali. Trenutno stanje je takvo da sam jedino sigurna u bol koji osecam na prvom zglobu srednjeg prsta leve ruke. Bol nije uvek istog intenziteta. Nema ukocenosti, niti je otecen ili crven. Ponekad me zaboli lakat, koleno ili vec drugi neki zglob ali ne pri pokretu vec na trenutak samo sto je mozda opet samo odraz moje brige da se mozda nesto odvija u mom telu a ja ne znam nista o tome. U Beogradu sam takodje bila na pregled nekih mesec dana kasnije, u decembru 2022. Pomenula sam bol u prstu i tu povisenu vrednost zbog koje sam bila kod specijaliste. Dobila sam isti odgovor. Stim sto ona nije nikakve nalaze vise radila. Sada dva meseca kasnije, znaju stopala da me zabole, tj pete i prednji deo stopala sto donekle mogu moje sada duze setnje da objasne, al opet nisam sigurna. Mozda sada preozbiljno shvatam svaki bol koji i na sekund osetim jer nisam sigurna kakvi su bolovi zaista povezani sa ovom bolešcu. Procitala sam da je jako vazno da se bolest sto pre otkrije ako postoji. Da li postoji nesto sto nisam ucinila a trebala bih? Da li jos neka kontrola kasnije ima smisla? Hvala

    Odgovoreno: 02. 03. 2023.
    •  Poštovana, 

      Najpre mora da se postavi pitanje zbog čega ste radili sve ove analize? Antitela koja su Vam određena u značajnom titru nisu karakteristična za reumatoidni artritis. 

      Potrebno je ispratiti Vaše stanje povremenim reumatološkim kontrolama ukoliko i dalje budete imali bolove u zglobovima. 

      Srdačan pozdrav,

      Dr Ivan Jeremić

      1.  

Komentari na pitanje: #208848

    • Hvala Vam na brzom odgovoru! Analize su radjene zato sto sam primetila da mi se kosa dosta proredila na temenu zadnjih par godina. Kada kazete da nisu karakteristicna za RA mislite da one ne upucuju samo na RA vec i druge reumatoloske bolesti ili se RA uopste ne dovodi u pitanje na osnovu samo tih antitela? Srdacan pozdrav!

Ostavite komentar