1. Pitanje broj: #174458

    Poštovani, imam dijagnozu C50.4 Neoplasma malignum mammae, quadrantis superolaterali. PH: CDI, G2, 3 tumorska fokusa 23, 38 i 15mm, Er 0, Pr 0, Her 3+, Ki67 31%. Primila sam 4 terapije po AC protokolu i 2 po Docetaksel i počela anti her terapiju. Početkom decembra završavam sa terapijama, nakon toga bi trebala da usledi operacija. Zanima me, s obzirom da je multifokalni karcinom, da li se u ovim slučajevima uvek radi totalna mastektomija dojke (ako da, zbunjuje me zašto onda prvo hemioterapija), kao i da li postoji mogućnost da se uradi obostrana, imajući u vidu da je hormonski nezavisan tumor. Ako nije previše, još jedna stvar me zbunjuje, a to je da nigde nije naveden stadijum bolesti. Na ultrazvučnim pregledima navedeno je da su aksile u redu, uredan je snimak abdomena, kao i rentgen snimak pluća. To je i sve što sam radila, drugo nije proveravano. Hvala.

    Odgovoreno: 06. 11. 2020.
    • Poštovana,

      Da odgovorim na Vaša pitanja:

       

      1. Karcinom od koga bolujete je multifokalni, G3 (gradus), hormon nezavistan, a Her pozitivan, sa visokim ki67 (proliferativni indeks) i uprkos tome što nije baš najpovoljnija varijanta karcinoma, pruža mogućnost za terapijske opcije kojim je izlečenje moguće i visoko verovatno (iako je hormon nezavistan, pa nisu u opticaju antiestrogeni lekovi, ali je bar Her pozitivan visoko, pa se može primeniti Herceptin koji može blokirati receptore za Her)

      2. Radi se totalna mastektomija, po završetku neoadjuvantne hemoterapije, jer se radi o multifokalnom karcinomu koji je u zbiru po dimenzijama veći od 3cm. Po završenoj terapiji, a pre operacije, svakako je preporuka da uradite kontrolni MR pregled dojki, radi procene odgovora na NAT.

      3. U slučaju Vaše bolesti obavezna je hemoterapija kao prva linija, ne samo sa ciljem smanjenja tumora, već i zato što se na taj način tumoru smanjuje vijabilnost, prevedeno, agresivnost, a samim tim i sposobnost da se širi po telu "slanjem" malignih ćelija; na ovaj način se Vama obezbeđuje veća šansa da nemate diseminaciju bolesti (metastaze, širenje), a tako i kvalitetniji i duži život bez bolesti.

      4. Obostrana mastektomija može biti opcija, mada se ne primenjuje rutinski, ali o tome svakako možete razgovarati sa Vašim hirurgom (statistički je veća verovatnoća pojave karcinoma u drugoj dojci)

      5. Stadijum Vaše bolesti je najverovatnije IIIA, mada nemam podatak da li ste imali otok kože ili ulceraciju ili invaziju grudnog mišića. Ovaj stadijum je određen dimenzijom tumora (u zbiru veći od 5cm; nemate ln, ni metastaze). Ovde se radi o kliničkom stadijumu bolesti, nakon operacije ćete imati i patološki stadijum bolesti, koji će odrediti dalji pristup.

      Srećno u Vašoj borbi! Budite hrabri i čuvajte se! Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, nemojte oklevati da me kontaktirate!

      Hvala na poverenju!

       

      Vaša dr Magdalena Radović

Komentari na pitanje: #174458

    • Poštovana doktorice, zahvaljujem se na odgovoru na prethodno pitanje. U medjuvremenu sam završila hemioterapije i operisana sam. Urađena je subkutana mastektomija sa ugradnjom implanta. Šaljem Vam histopastološke nalaze i nalaze pregleda koje sam uradila pre operacije. Uradjen je i ultrazvuk dojki pre operacije, koji je pokazao parcijalnu postterapijsku regresiju preko 50%, MR nije radjen ni pre ni posle terapije. Po dobijanju HP nalaza, bila sam i na onkološkoj komisiji koja je odredila i zračnu terapiju, koju bih uskoro trebala da počnem. Nastavlja se i terapija herceptinom. Zamolila bih Vas da mi kažete da li bih trebala da uradim još neke preglede (snimak kostiju, snimak glave). Takođe, ako možete na osnovu ovog da mi kažete patološki stadijum bolesti i bilo kakva druga informacija koju mislite da bi mi koristila. Unapred se zahvaljujem.

Ostavite komentar