1. Pitanje broj: #173982

    Postovani. Ja sam radila magnetnu dojki 2018, treca grupa verovatno benigne promene, desco cista sa karakteristikama fibroadenoma. Ima puno cista u obe dojke. U krusevcu sam bila pre tri dana kod hirurga, krvnicki mi pritiskao ciste, bolelo me, trazio kvrzice. Hocu li od tog pritiskanja dobiti proces zacetka tumora u cistama, jer poznato je da pritiskanje dojki ne valja i zasto je to hirurg uradio

    Odgovoreno: 06. 11. 2020.
    •  

      Poštovana,

       

      Vi ste MR dojki radili pre 2 godine, pa svakako treba da uradite novi pregled, kontrolni. To ne mora biti MR dojki, ali svakako ultrazvuk dojki treba da se uradi i mamografija (digitalna)-obzirom da niste naveli da li ste je radili uopšte.

      Da se osvrnem na Vaš nalaz MR dojki, ciste u dojkama su bezopasne, a u desnoj dojci imate fibroadenom /da li je to nova promena, ili je postojala i ranije? i pre 2018. godine? Šta je sa njom sada? Da li je veća, kako sada izgleda morfološki, odn po obliku? Da li ima još takvih promena? to su pitanja na koja se mora odgovoriti!

      I da naglasim, klinički pregled hirurga nije dovoljan (mora se uraditi radiološka dijagnostika, mamografija i ultrazvuk), ali koliko god neprijatan, svakako ne može izazvati karcinom dojke, niti tumor bilo kakve vrste.

       

      Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, budite slobodni da me kontaktirate!

      Hvala Vam na poverenju!

      Srdačno Vaša

      dr Magdalena Radović, radiolog

Ostavite komentar