1. Pitanje broj: #173217

    Molim vas za misljenje mama je radila ultrazvuk dojke i juce mamografiju molim vas za misljenje da li je to nesto malogno opasno? Molim vas odgovorite mi molim vas??? 😥 U GSK LD vidi se intenzivna ne sasvim jasno konturisana senka delom u sumaciji sa zlezdanim tkivom dijametra 31*34mm ciljanim uz predledom na naznacenoj lokalizaciji vidi se vertikalno polozena hipoehogena vaskularizovana promena promera oko 30mm U dojkama se ne vide radioloski suspektne kalcifikacije Aksilarno obostrano bez patološki izmenjenih limfnih nodusa Zakljucak BI RADS 2 I dex BI RADS 5I.sin Molim vas napisi te mi sta mislite molim vas?? Da li je nesto opasno??? 😥 😥 Hvala

    Odgovoreno: 08. 11. 2020.
    • Poštovana,

       

      Opisana promena u levoj dojci je vrlo sumnjiva, obzirom da je opis takav kakav jeste i da je BI RADS kategorija 5 (visoko suspektna).

      Potrebno je uraditi biopsiju širokom iglom, tzv core biopsiju pod ultrazvukom i definisati prirodu promene (u ovom slučaju, potvrditi da je tumor zloćudne prirode i odrediti njegovu prirodu). Uraditi kompletnu pripremu za Konzilijum i sa svim rezultatima se javiti onkohirurgu.

      S druge strane, neophodno je da i Vi i Vaša sestra (ukoliko je imate) uradite ultrazvučni pregled (ukoliko se pokaže da  Vaša mama ima karcinom)

       

      Ukoliko imate nedoumice, kontaktirajte me!

      Pozdrav

Ostavite komentar