1. Pitanje broj: #172118

    Postovani,

    Sta spada u specijalistički pregled dojke? I da li su bolne promene u dojkama benigne?

    Hvala veliko unapred, Svetlana, Beograd

    Odgovoreno: 06. 11. 2020.
    •  

      Poštovana  Svetlana,

       

      U specijalistički pregled dojke za ženu Vaših godina, u slučaju da nemate tegobe vezane za dojke, predstavlja mamografija (digitalna)-obzirom da imate više od 40 godina, ukoliko je niste radili i ultrazvuk dojki.Isto važi i ukoliko imate tegobe vezane za dojke.

      Ove preglede treba da obavi radiolog koji se isključivo bavi dijagnostikom dojki. Tako da, specijalistički pregled dojki obično podrazumeva radiološki pregled dojki.

      Ukoliko imate bolne promene u dojkama, to su obično ciste; ali moram da da naglasim da ono "rak ne boli" je mit, tako da se opet vraćam na kvalitet pregleda.

      Ukoliko se utvrdi da su to ciste, pogotovo inflamirane (upaljene), onda se radi punkcija pod ultrazvukom (opet radiolog to radi) i tako se evakuiše sadržaj cisti i eliminiše bol.

       

       

       

      Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, budite slobodni da me kontaktirate!

      Hvala Vam na poverenju!

      Srdačno Vaša

      dr Magdalena Radović, radiolog

Komentari na pitanje: #172118

    • Svetlana Stanković Avakumović 16. 11. 2020.

      Hvala na odgovoru! Da, pregled nije vršen na očigledno dobrom aparatu i nije ga radio radiolog. U medjuvremenu sam na institutu za onkologiju uradila mamografiju i ciljani UZ BIRDS je 2, ustanovljeno je da je u pitanju masno tkivo ilti lipom. Da li je neophodna intervencija?Možda u budućnosti. Veličine je oko 12mm.

      Hvala unapred Pozdrav, Svetlana

Ostavite komentar