1. Pitanje broj: #169994

    Poštovani, radila sam godišnji kontrolni UZ pregled dojki i pronađeno mi je sledeće: Dojke simetrične, bradavice centropostavljene, nisu uvučene. Ehotomografskim pregledom koža i potkožne fascije uredne debljine. Dojke su glandularnog tipa sa dobro razvijenim žlezdanim parenhimom, blago fibrocistično izmenjenim. U levoj dojci na na GSK na 1h vidi se hipoehogena, oštro ograničena tu promena promera 11x8,6mm najverovatnije FA. Retromamilarno: obostrano, pravilna abortizaciju laktifernih duktusa. Obostrano u pazušnim jamama prisutne su solitarne uvećane lgl dimenzija do 14,1mm reaktivnog tipa. Kontrola za 3 meseca. Ono što me zabrinjava su taj navodni fibroadenom i uvećane limfne žlezde. Ni jedno ni drugo nisam imala ni na jednom prethodnom pregledu. Inače, rodila sam dvoje dece, oboje dojila. Imam 37 godina. Usled obimnih menstruacija, ginekolog mi je preporučila i plasirala Mirenu (hormonsku) spiralu, ali kako sam i dalje krvarila između ciklusa dat mi je i Primolut Nor 2 meseca. Takođe, SE je bila 12, a sve ostale vrednosti KKS u graničnim vrednostima. Moje pitanje je da li se FA i uvećane lgl mogu različito ponašati (uvećavati) u danima ciklusa (jer sam tada bila u menstruaciji, ali zbog Mirene to nije tako izgledalo), šta mislite o korišćenju Primolut Nor-a (može li da pogorša FA) i Vaš savet šta dalje? Srdačan pozdrav, Milena

    Odgovoreno: 06. 11. 2020.
    • Poštovana,

      Vaš ultrazvučni nalaz nije zabrinjavajući, ipak ne videh zaključak, odnosno BI RADS kategoriju nalaza.

      Tu treba biti oprezan, jer svaka novoformirana promena treba da se definiše u potpunosti, koliko god dobroćudno izgledala (to se postiže isključivo biopsijom pod kontrolom ultrazvuka, koju radi radiolog). Iskreno, to je najjednostavnije, jer praćenje može biti mučno i opterećujuće. Možda ste upućeni na magnet dojke, ili Vam je već urađen tim pregledom se preciznije određuje promena, ali definitivna potvrda ni ovim pregledom nije moguća.

      Nema u dijagnostici dojke indikacije za kontrolu za 3 meseca /više govori o nesigurnosti Vašeg lekara/, jer ako se i postavi indikacija za praćenje,  to je najkraće za 6 meseci (BI RADS 3 kategorija-verovatno benigno), ali u savremenim protokolima u svetu primenjuje se za novootkrivenu promenu kod mlađe žene, koja izgleda dobroćudno (kao fibroadenom) kategorija BI RADS 4a-verovatno benigno, potrebna biopsija.

      Definisanje uočene promene je posebno od značaja, ukoliko se planira uvođenje hormonske terapije ili ako se planira trudnoća, jer bilo koja od ovih egzogenih hormonskih stimulacija može da dovede do povećanja promene u dojci (bilo da se radi o fibroadenomu ili karcinomu); može, ali ne mora!

      Primena hormona, faza ciklusa ili IUS (Mirena) ne utiču na tačnost pregleda.

      Što se tiče tih limfnih nodusa, reaktivni limfni nodusi nisu za brigu (ultrazvučno ih karakteriše poseban oblik i poseban tip prokrvljenosti, koji ih razlikuju od onih patoloških)

       

       

      Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, budite slobodni da me kontaktirate!

      Hvala Vam na poverenju!

      Srdačno Vaša

      dr Magdalena Radović, radiolog

Ostavite komentar