1. Pitanje broj: #165594

    Potrebno mi je objasnjenje ovog nalaza Dg: Dyplasiamammae benigna N60 NATIVNA DIJAGNOSTICKA MAMOGRAFIJA OBE DOJKE: Dojke su fibroadipoznog tipa. Oskudno glandularno tkivo distribuirano je nesto lateralno sa znacima fibroznih promena. U levoj dojci se u centralnom delu konusa uocava fokalna asimetrija u vidu intrzivnijeg poligonalnogzasencenja velicine oko 18mmx13,3mmx8mm (APxMLxCC). U akssilarnom nastavku ove dojke vidi se ovalna senka velicine oko 9mm (obs intramamarni limfonodus). Zakljucak: Mamografski nalaz je BI RADS DD2, LD 4a. Predlazu UZ pregled LD uz pomparaciju sa mamografskim snimcima.

    Odgovoreno: 08. 11. 2020.
    • Poštovana,

      Pitanje je postavljeno pre godinu dana, a ja sam se priključila pre par dana, pa pretpostavljam da ste rešili Vaš problem.

      Ipak, potreban je dopunski ultrazvuk dojki i ukoliko se promena uočena na mamografiji uočava ultrazvukom, uraditi biopsiju promene širokom iglom pod ultrazvukom (radi radiolog). Ukoliko se promena na ultrazvuku ne vidi, a navedena je na mamografiji, indikovano je uraditi MR pregled dojki u optimalnom periodu ciklusa (5-12.dan od početka menstrualnog krvarenja), radi definitivne dijagnoze.

      Ukoliko imate nedoumica, kontaktrirajte me!

      Pozdrav

Ostavite komentar