1. Pitanje broj: #136192

    Postovani stata to znaci? Rtg mamografia obe dojke dojke su acr 2 tipa grade. U obe dojke nekoliko jasno ogranicenih kruznih, homogenih senki okruzeni sigurnosnim haloom od kojih je najveca u gmk leve dojke precnika 2 cm. Nema prisustva patognomicnih mikrokalcifikata. Nalaz na kozi i mamilama je uredan. Hvala lepo.

    Odgovoreno: 13. 07. 2015.
    • Poštovana,
      Acr2 građa dojke je dojka sa redukovanim žlezdanim tkivom 50% , a ostatak čini masno tkivo.
      senke jasnih kontura u dojkama i sa onom najvećom, ukazuju na benigne promene, n. Pr. Cyste.
      to što nema senki sumnjivih na tumore i nema grupisanih mikrokalcifikacija na mamografiji, koje se javljaju kao prvi znak malignih tumora, je dobro.
      zaključak za vašu mamografiju po klasifikaciji bi-rads trebalo bi da bude dd2, ld2. Što znači da nema opasnosti od malignih promena, a da i dalje ostajete u mamografskom skriningu na 2 godine do vaše 69. God. I ultrazvučnom pregledu na godinu dana. Trebalo bi osim samopregleda jednom mesečni i jednom u godinu dana da vam kao stručno lice prepipa grudi vaš ginekolog ili onkolog
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #136192

    • Postovani doktore molim vas pomozite mi objasnite mi sta znaci Dojke su ACR-b gradje Desno retromamilarno je vidljiva nepravilna senka 38x30 mm iregularnih sa kontura popratno desne mamile. Nema prisustva patognomonicnih mikrokalcifikata. U parenhimu obe dojke vide se benigne kalcifikacije. Nalaz na kozi i mamilama je uredan.

Ostavite komentar