1. Pitanje broj: #137138

    Imam jedan problem i ne mogu da ga se otarasim. U pubertetu sam i razumem da mi hormoni divljaju i sve to. Al najveci problem je sto ja sama sebi stvaram probleme umisljam svakakve stvari ili kako neki to zovu tripujem se. Najveci dosada trip mi je da se gusim kad pocnem da mislim o tome. . . Kad spavam ili radim nesto sto mi skrece paznju se ne desava. Rekla sam mami problem i rekla mi je da sam nasledila od nje taj problem sto umisljam. Ona je asmaticar i ja ne znam dal sad ja imam astmu al to nisu takva gusenja ja znam da je ovo psihicki umisljam al ne znam kako da ne razmisljam o tome jer se jako plasim i ne mogu da prestanem razmilsjati o tome. . Treba mi strucna pomoc kako da se otarasim toga. Znam da nemam pravo gusenje jer sam sportista i sad skoro sam imala pregled i sve mi je uredu. . .

    Odgovoreno: 22. 07. 2015.
    • Poštovana,
      Mislim da bi bilo dobro da dođete na jedan ili dva razgovora kod psihologa s obzirom da ovi simptomi sa umišljanjem, pogotovo bolesti, mogu biti posledica povećane neurotičnosti, napetosti, anksioznosti u čijoj osnovi leži neki strah. Potrebno je otkriti koja vrsta straha je prisutna kod vas, a pošto ste i u pubertetu onda je sada pravo vreme da se nešto učini da svi ti neadekvatni i iracionalni strahovi nestanu. To se može postići suočavanjem sa njima putem psihoterapije.

      aida zonjić
      psiholog
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #137138

    • Postovani,
      patim od anksioznosti. Kako ona sa sobom naravno nosi loše misli i svašta, počela sam da analiziram svoj zivot od detinjstva i onda sam se setila svega dobrog, a i lošeg tako i svadja u porodici. Imam 23 godine i zanima me da li je moguce da je to posttraumatski stres? Ili to nije moguce? Da napomenem te svadje su verovatno one koje postoje kod svakoga u porodici. Ali ih se secam.

Ostavite komentar