1. Distanciranje od osoba

  Pitanje broj: #157260

  Poštovani, 

  Sestra mog supruga, koja ima 40 godina, visokoobrazovana je i neudata, počela je jako čudno da se ponaša pa nas interesuje da li je u pitanju neka psihička bolest. Naime, ona je vec odavno jako ranjiva osoba, jako je povredi necija reakcija pa onda krece u napad i distanciranje zbog cega nema neke bliske drugarice a ni sa rodbinom nije u dobrim odnosima. Povremeno se druzila sa nekim a onda se distancira od tih osoba, a ni sa nama nema neki normalan odnos a za sve to ima podrsku majke koja stalno pravda njene postupke. Sve bi to bilo podnosljivo ali je poslednjih godina krenula u crkvu i umesto da tamo pronađe neki mir, ona sad misli kako ona zna najbolje sta je moralno i pravedno i kako treba ziveti. Salje svima poruke koje lice na crkvene spise ali ih ona menja, ono sto ona misli da je ispravno stavlja kao da je rekao neki svetac i tako zeli da utice na ljude. Puna je srdžbe, spominje djavola, magiju, satanu, tako naziva one koji joj nisu po volji a bez nekog realnog osnova. To sve jako opterecuje, pa se pitamo sta je nastavak? Inace, poslu je jako predana, ali i tamo stalno pravi probleme pa je u sukobu sa nadređenima. Misli da je posebna i stalno je opsednuta nekim pričama o praćenju.

  Odgovoreno: 17. 06. 2018.
  • Poštovana,

   Moguće da se radi o specifičnom poremećaju tipa psihoze, koji je neophodno dijagnostikovati. Pa ako se potvrdi pretpostavka važno je i lečiti odgovarajucim metodama. Problem je sto sve vec dugo traje, pa se sestra vaseg supruga sazivela sa svojim svetovima i verovatno nece imati uvida da joj treba pomoc. Mozda pokusati preko majke, u koju nadam se ima poverenja, da potrazi lekarsku pomoc, ili eventualno preko svestenika ako u njega ima poverenja. Treba reci da su takva stanja nekada u vezi sa tuorima mozga, ili nekim drugim upalnim ili vaskularnim procesima u mozgu, pa se sve mora ispitati.
   Potrebno je dosta strpljenja, spremite se na to, ali i par meseci nije mnogo ako kao porodica uspete da dobijete saglasnost sestre Vašeg muža za javljanje stručnom licu.

   Pozdrav

Ostavite komentar