1. Suicid i šizofrenija u porodici

  Pitanje broj: #59799

  U mojoj porodici sa očeve strane: moja prababa, baba i tetka su bolovali od shizofrenije, baka i prabaka su izvršile suicid, a tetka se uspješno liječi. Znači kompletna ženska linija je bolovala od te bolesti, a ja sam muškarac i imam 17 godina, i do sada nisam imao nikakvih simptoma. Inače imam čvrst karakter i mogu sve da podnesem, ja se toga ne plašim, ali bih volio ako mogu to da sprečim.
   
  Moj otac je zdrav, takodje i moja majka. Interesuje me kolika je mogućnost da ja obolim od ove bolesti? Nedavno sam cuo da postoje neki testovi kojim se mogu predvidjeti genetske bolesti, pa ih tako sprječiti. Možete li mi reći više o tome?

  Odgovoreno: 26. 04. 2010.
  • Poštovani,
   Ne postoji gen koji je odgovoran za pomenutu bolest, odnosno bar nije identifikovan. Bilo koja bolest u psihijatriji nastaje po modelu bio-psiho-socijalnom, što znači da genetika nije apsolutno dovoljna za nastanak bolesti. U nepovoljnim socijalnim okolnostima može se desiti bolest, a da u porodici nije prisutna. Ne brinite, budite društveni, vredni, odlučni, optimalni i razmišljajte pozitivno. Radite na sebi!
   dr Dragana Krasic
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #59799

  • Postovanje molim za pomoc moj muz izgleda boluje od šizofrenije jel sve sam procitala tako stoji trenutno je na psihijatriji na posmatranju imam pitanje kako pomoci jel on je poceo ziveti u tom svetu bilo ko da kaze on neveruje mi smo svi ludi on pametan znaci mi se pokidasmo

Ostavite komentar