1. Pitanje broj: #62485

    Molim za bracni savet. U braku smo vec 17 god. Ali imamo problema sa razumevanjem. Neznam dali cu biti dovoljno jasna ali pokusacu da opisem ukratko. Imamo dvoje dece 14 i 8 god. Stalno smo skoro u svadji. On je u vezi sa drugom a ja stalno naidjem na njegove poruke i onda ne mogu to da precutim i izbije svadja. Kad ja pocnem da pricam nikad nisam u pravu i to sto kazem on ga preokrene u drugom smislu. U svakoj svadji se spominju moji roditelji kao da su oni krivi. Kod njih ne odlazi i slabo komunicira sa njima. Kad sam ja kod mojih i vratim se kuci onda meni kaze da sam se promenila i da oni uticu na mene. Sto naravno nije u pravu. Ranije je pio i dolazio kuci pijan, sad pije retko i ne toliko. Svakakve sam muke pretrpela i dosta patim zelim da se ovaj brak ocuva ali neznam kako, on je po prirodi pricljiva osoba aja ne toliko. Stalno kaze da mu je zelja da ostane sa mnom i da sam ja nasmejana stanlo ali mi to i nije po prirodi. Kad sam nasmejana i vesela onda mi uvek on pokvari raspolozenje i tako da nema svrhe. Volim ga i ne bi da se rastajemo a najvise i zbog dece. Pa vas molim da mi odgovorite nadam se da cete me malo i posavetovati. Zabrinuta sam najvise sto nemogu i moju ljubav da ispoljim kao da cuvam sve u sebi. Svasta mi pada na pamet da uradim. Jednom sam htela da zovem njegovu ljubavnicu i njenog muza pa da se sve to razjasni ali on me je napao ipopio piva poceo da me tuce tako da sad ne znam ni sta vise da radim bojim se jednostavno i svojih postupaka. Hvala puno i molim za savet

    Odgovoreno: 05. 06. 2010.
    • Poštovana,
      U redu je da sacuvate brak, ali je u redu i da sacuvate sebe, svoj zivot, i svoje dostojanstvo. Koliko shvatam vi pristajete na varijantu postojanja ljubavnice i pored znanja o tome, bez ozbiljnog razgovora sa njim o tome idete dalje, dok ta veza traje, mozda se ucvrscuje, samim tim ga gubite na sve nacine, a gubite i moguce postovanje koje bi moglo ipak da bude vas adut i vasa zastita. Ne vidim razlog dovoljno dobar da pristajete na takav zivot, koji je stresan za sve a narocito vas i vasu decu, a upravo navodite njih razlogom za opstanak braka. To je racionalizacija, stvarni razlog je strah od promene, sujeta, mozda i neke emocije prema njemu, u sta nisam sigurna, ili pak opseija, socijalni razlozi i t. D. Razmislite sta je? U svakom slucaju ovakvim trpljenjem i povremenim konfliktima cete ga jos vise odbiti od sebe, a ako uoci vas strah definitivno cete biti zrtva, a on ce gaziti u ovo sve vise
      dr d. Krasic
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #62485

    • Netreba da se patite, to je patnja, ako se vec tako ophodi prema vama, sklon alkoholu i prevarama, ma cim vas je prevario trebali ste mu okrenuti ledja, svaki novi pocetak je tezak ali ispliva se brzo. Sta vredi boriti se za ocuvanje braka kad on to nezeli. Za brak je potrebno dvoje!!! Da je njemu stalo do braka ne bi vas varao i tukao. Sloboda je najlepsi osecaj na svetu!!

    • Ti si samo jedna dokona zena jer ti je verovatno stvorio sve u zivotu pa ti je ostalo nista drugo nego da gledas njegove poruke inace da radis po ceo dan i stojis na nogama ne bi imala vremena za svadju nego bi te san savladao. Ja sam zena ali ne znam sta te zene ocekuju poske toliko godina braka. Jedi svaki dan pasulj a i da si mu bila dobra ne bi otiso kod druge vi ste teme za razgovor odavno potrosili apsolutno podrzavam coveka

    • Jelena majkic 03. 03. 2012.

      Postovani prije godinu ipo dana sin mi je imao saobracajnu nesrecu zaboleoga je stoma popio je analgin i otekao pao je u nesvest mislila sam da je mrtav alergican je na tablete sve se posle dobro zavrsilo ja sam se prepala nakon 15 dana nisam mogla spavati ni jesti tresal me neka groznica bojala sam se sa 80 kg spala sam na 67kg otkucaj srac je bio 110 samo mi noge klonu otisla sam dokrotu tlak je bio uredan 120 sa 70 radila sam ekg srca biolo je uredu radila sam nalaze svi su uredu nemam secer doktorica mi je prepisala propranalol jednu ujutro jednu navece otisla sam psihijatru prepisao mi je ksalol 0. 5mg dg: reakt. Anks. Por. (f43) . . . . Pila sam 5 meseci jednu ujutro jednu navece bolili su me misici od nogu i osecala sam se umornom prije tri meseca vratila sam se na svoju kilazu 80kg jedem normalno imam apetit doktor mi je prepisao bromazepan 3mg jednu ujutro jednu navece nebole me vise misici pijem ix vec dva meseca. . . . Jedino sto se nekad osecam umorno i noge mi klonu kako da se odvikenm tih tableta ili mi trebaju neke druge pozdrav: ) . . . .

    • Zapitaj se kakav primer svojoj deci dajete i ti i muz. . Svojim ponasanjem on ih uci da je normalno biti alkoholicar, da je normalno varati zenu, da je normalno tuci zenu, a vi vasim ponasanjem ih ucite da je normalno da vas u vezi neko vara, da je normalno da vas neko tuce i ponizava, zajedno ih ucite da ljudi koji zive zajeno treba da se svadjaju, nepostuju, varaju, biju. . . . Sramota! Pokazite svojoj deci i naucite ih da covek (i muskarac i zena) moze i treba da bude vredan, da treba da bude postovan, da treba da bude voljen na razne nacine. Ili nemojte posle da se cudite ako vas sin bude tukao zenu, ako oboje budu prihvatali prevaru, tucu i ostale ruzne nacine ophodjenja prema ljudima i ako budu zavrsili u isto tako nesrecnim zajednicama kao i vi. Bas zbog njih takav brak i treba da prekinete, a ne u njemu da ostajete, da bi ste im pokazali da to nije normalno.

    • Moj decko, koji je dosta stariji od mene, je prolazio kroz slicne probleme u bivsem braku, samo sto je u njegovom slucaju obrnuto on je bio taj koji trpi, gazi svoje dostojanstvo. Ja sam u veoma dobrim odnosima sa njegovom decom, cerka mu ima 19 godina a sin 14. Pricali su mi stvari koje nisu smeli ili nisu hteli da kazu njemu. Tokom tog mucnog perioda cerka mu je imala blazi oblik bulimije, a sin je pao razred. Za bulimiju ni on ni njegova bivsa zena ne znaju, i ja ne planiram da im kazem. Samo sam htela da kazem da mislite na decu, i da vam ona nece reci bas sve, precutace sto zbog straha sto zbog zelje da vas "ne opterete". Deca sve shvataju i upijaju kao sundjer, vi ste njima uzor i to sto ponesu od kuce pratice ih ceo zivot. Treba misliti na bliznje. Inace, studiram defektologiju i mnogo se bavimo psihologijom, pedagogijom, psihijatrijom pa sam sa tog aspekta odgovorila.

    • Poštovana gđo, nisam mogla a da ne komentiram vas slučaj, jer sam i sama isto, možda malo drugačije trpila 20 god. Rastavila sam se prije godinu dana, imam sina 20 god i kćer 16, on me je mučio više psihički nego fizički sve te godine nije me volio ni poštovao, ja sam bila slijepa jer sam moram upotrijebiti tu riječ bila "opsjednuta" s njim od prvog dana. Došla sam u situaciju da sam se razbolila od teške depresije koristim tablete, izbacio me iz kuće vratila sam se u rodni grad i drugu državu ostala bez ičega jer me je na pokvaren način upropastio- započela privat posao sama znači bankrotirala sin je ostao u kući s njim, a kćer došla samnom u moj rodni grad, u najgorim godinama nije lako promjeniti sredinu ali izguraćemo. Doveo je drugu ženu u kuću koju smo zajedno gradili. Ja vas sada pitam, da li ćete čekati da vam se ovo desi, da se razbolite, izgubite sve što ste sticali izgubite i djecu i razdvojite. Djeca više pate gledajući vas da tako živite nego da ste se davno razdvojili, što sam i ja trebala učiniti. Oprostite niste vi još snjim zbog djece nego zbog sebe i svoje nesigurnosti, i ja sam tako lagala i sebe i druge i dobila šta sam dobila. Bježite od njega dok je vrijeme. . . . . . Sada poslije godinu dana od razvoda, sam mu zahvalna što me doveo do ruba provalije, jer da nije još bi se snjim mučila i vjerovatno više nebi bila živa. . . . . . Vaš muž je jako loša osoba i prihvatite to spašavajte se, svak ima pravo na svoju sreću pa i vi. . . . . Proučavala sam svoj problem kod raznih stručnjaka, čitala svu moguću literaturu pokušavala sve ali nisam uspjela i moj savjet je zaista i sjubjektivnog i objektivnog karaktera. . . . . Ako se odlučite na raskid radite to pametno, planski jer bi se inače mogli iznenaditi ali jako neugodno. . . . . .

    • Postovana, ni ja nisam kompetentna da vam dajem strucne savete, ali iz mog ugla gledanja vas suprug ima psihopatske osobine jer je licnost bez imalo empatije. Bez obzira na vase nisko samopuzdanje jer vec duze vreme trpite takvu nepodnosljivu situaciju i emotivno patite, on to ne oseca, sto je dokaz opisane strukture njegove licnopsti. Govoreci vam da zeli da bude sa vama a ne cineci nista lepo vama, vec vam nanosi patnju, on dokazuje koliki je egoista. U toplom domu ciji ste vi stub jer tu dobije sve skuvano opeglano, cisto, vi njemu ne znacite kao zena. Zao mi je ako vas moje reci vredjaju, ali to je realnost. Da sam na vasem mestu svakako bih se suocila sa tom situacijom, pa makar i upoznala tu famoznu ljubavnicu i njenog supruga sa situacijom, pod uslovom da vi znate sta hocete od svega toga da postignete a da nije iz nekih besmislenih osvetnickih pobuda. Osim svega sto ste naveli, shvatam da vas suprug ima problema i sa alkoholom, pa bi i to trebali da resavate. Sve najbolje vam zelim.

    • Nisam nikakav strucnjak ni doktor al prosto nemogu da neodgovorim na ovo pitanje. Ne znam sta te zadrzava u takvom braku. Totalno je glupo ostajanje u braku zbog djece jer i ona pate i to nije razlog vec sama trazis razloge za ostanak valjda iz straha od promjene. Ne znam da li radis jer ako si stalno kod kuce vjerovatno previse razmisljas i to te emocionalno opterecuje. Vjerovatno je tacno da se poslije odlaska kod roditelja promjenis jer se neophode prema tebi kao on i dobijes malo samopouzdanja. Znao on vrlo dobro sta radi i da tebi to smeta al ti nista nepreduzimas da se to rjesi. To sto ga napadas normalno da se brani i da nikad nece reci da je kriv. Kaze ti sta hoces da cujes i to je to nastavi po svom. Mislim da sa takvim svojim postupcima neces spasiti brak dok nesto nepreduzmes. Nije ljubavnica nista kriva jer bi on nasao neku trecu i isto ti je. Vjerovatno je tacno to da zeli da ostane sa tobom jer da nije tako davno bi otisao al ti si ta koja mu preko svega prelazi pa se moze tako i ponasati. Zato poradi vise na svom samopostovanju jer mi se cini da je totalno unisteno. I izvini na komentaru al morala sam napisati svoje misljenje

Ostavite komentar