1. Pitanje broj: #56797

    U oktobru 2009 god. Sam imala neku virusnu upalu, pošto me je bolelo grlo. Ali je došlo i do začepljenja levog uha. Ta začepljenost je trajala tri meseca bez obzira na lečenje. Umeđuvremenu je počelo i da zuji i da imam neku mutnoću u glavi, a kod mene se javio neki neopisiv nemir, porast hipertenzije/inače sam hipertoničar i pijem lekove: concor od 5 mg, monopril plus od 20 mg i aspiryn protect od 100 mg/. Pored nemira, povećanja hipertenzije javio mi se i neki neopisivi strah sa nemanjem vazduha, nesanica, strah da ostanem sama kod kuće, i neka drhta- vica. Odlaskom kod neurologa saznajem da je možda došlo do blažeg moždanog udara te da mi je zato uho zapušeno i svi ovi simptomi. Pošto mi je bilo sve gore odlazimprivatno kod neuro- psihijatra saznajem da ovi simptomi mogu biti i od stresa/porodični problemi/te dobijam da pijem ksalol od 0, 25 mg 3 puta na dan. Ja ovu terapiju pijem još uvek i mnogo mi je bolje, ali se bojim zavisnosti leka. Razgovarajući sa poznani- cima/koji su lekari ali ne ove grane/, dobijam mišljenje su da je bolje piti neke/odnosno odgovarajuće/antidepresive nego anksiolitike. Zato me interesuje da li je to tačno i šta piti što neće stvoriti zavisnost, a da mi pri tom otkloni moje smetnje?

    Odgovoreno: 21. 03. 2010.
    • Poštovana,
      Lecenje anksioliticima je simptomatsko i kratkotrajno i sa stvaranjem tolerance na lek, sto zahteva povecanje doze, samim tim dolazi do zavisnosti od leka. . Antidepresivi su lekovi koji lece, ukoliko jeindikacij dobro postavljena, ako je pravilna doza i dovoljno dugo trajanje lecenja.


      dr d. Krasic
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #56797

    • Želela sam da mi odgovori ass. Dr. Olivera žikić. Hvala na odgovoru, ali mene konkretno interesuje zbog ovih mojih simptoma: nemir, uznemirenost naročito noću, nesanica, zujanje u ušima, nemanje vazduha, nemogućnost da dugo ostanem u zatvorenom prostoru, da li je dobijena terapija ksalolom od 0, 25 mg 3 x 1 na dan, koju koristim oko mesec dana prava ili je bolje da pijem neki antidepresiv pošto se užasno bojim zavisnosti od leka? Imam 59 godina i sem hipertenzije kuju lečimkako sam navela: concor 5mg, momopril plus 20 mg, aspirin protect 100 mg, ja nikad u životu nisam bila bolesna do sada. Ovi simptomi me jako zabrinjavaju. Stresa u porodici/finansije, deca i dr. /imam na pretek, pa me zato interesuje da pronađem pravi lek i da ne brinem.

Ostavite komentar