1. Pitanje broj: #39235

    Mama (58 god) već duže vremena (oko 10 god.) boluje od paranoidne psihoze. Nisam dugo vremena mogla da je nagovorim da ode do psihijatra. . . I posle dugog vremena kada sam uspela nije htela da pije lekove. Ove godine u februaru je kulminirala bolest (čini mi se da je počela da pokazuje sve simptome šizofrenije) nakon čega je hospitalizovana. Lekari su joj dali depo-injekciju rispolept consta (25mg) nakon čega bila sasvim u redu (sasvim normalno ponašanje) . . . Ali nakon 4-5 primljenih doza lekar je iz neobjašnjivih razloga povećao dozu depo-injekcije na 37, 5 mg nakon čega je prestala da jede, pije, nije mogla da spava, da govori, jednostavno je izgubila svu svoju energiju. Ponovo je hospitalizovana, u bolnici je sada već dva meseca. . . Dobija lekove za spavanje i eglonil, čini mi se da je malo bolje ali i dalje nemože da se kreće, da hoda, slabije jede, povremeno ima sumanute ideje. . . Molim vas, recite mi jeli to njeno sadašnje stanje posledica povećane doze depo-injekcije i postoji li mogućnost da se vrati u pređašnje stanje? Treba li i dalje da prima neku dozu nekog drugog neuroleptika? Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 18. 09. 2009.
    • Poštovana,
      Rado bih vam dala odgovore na pitanja, ali ono o cemu govorite je vasa interpretacija cele situacije. Prvo, doktor je povecao dozu zato sto je prethodna doza verovatno bila nedovoljna, to jest dolazilo je do pogorsanja bolesti, te je podigao dozu. Moguce je da je pogorsanje bolesti dovelo do promene afektivnog stanja, i uvelo u depresiju. Sto je zahtevalo izmenu terapije. Ne mogu vam reci vise o lecenju, jer nemam jasan uvid u trenutno stanje i simptome, pa se bojim da cu vam dati pogresna upustva.

      dr d. Krasic
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #39235

    • Molim vas recite mi nešto više o injekcije rispolept konsta. Radi se o tome da sam jako zabrinut jer nisam siguran koliko je dobra ta injekcija za nju pošto sam vidio da su brojna neželjena dejstva. Zamolio bih vas da mi što prije date odgovor jer mi je baš neophodan savjet stručnjaka da bih vidio da li da pustim doktore da joj daju injekciju ili ne. Hvala unaprijed.

Ostavite komentar