1. Pitanje broj: #37920

    Poštovana,
    nakon porođaja koji je bio pre 18 meseci osetila sam da mi se dogadja da upadam u postporodjajnu depresiju. Osećala sam bezvoljnost, umor, odbačenost od strane supruga i roditelja, nemogućnost da se zbližim sa detetom itd. Iza svega se krio strah od preterane odgovornosti a ulogu su odigrali i hormoni koji do dan danas ne mogu da se srede (manjak progesterona) . Naravno ja sam se odmah obratila neuropsihijatru i dobila terapiju Cipraleks 10mg ujutru, i Rivotril 1/4 ujutru i uveče. Napominjem da je moj lekar na stavu da se iz depresije izlazi grubo rečeno "na silu" tj. obavljanjem obaveza bez obzira na raspoloženje te ja "funkcionišem". Odlazim redovno na psihoterapiju, ali čini mi se da na lek cipraleks reagujem preslabo jer mi i dalje sve obaveze padaju teško. Doktor koji me leči smatra da ima efekta jer "funkcionišem" a meni se čini da je to mehaničko funkcionisanje koje mi stvara jaču anksioznost.
    Molim vas da mi date savet da li da insistiram i dalje na promeni terapije ili šta da uradim?

    Odgovoreno: 31. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Vi najbolje znate kako se osećate, pa ako i posle toliko vremena se ne osećate bolje insistirajte na prestanku ove terapije. Strpite se nakon toga, ne žurite, prestanak terapije neće dovesti do pogoršanja, neće bar odmah. Postoje antidepresivi iz druge grupe koji bi vama više odgovarali možda, ali se morate dogovoriti sa vašim psihijatrom.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #37920

    • Terapiju promenite, razgovarajte sa vasim lekarom da vam ukljuci lek zoloft antidepresiv jer i ja sam imala taj problem. Poz

Ostavite komentar