1. Pitanje broj: #34236

    Poštovana dr!
    Molim Vas pomozite mi! Dijagnosticirali su me sa major depression i anxitety i dobila sam lekove, tačnije Zoloft 200mg i Klorazepam ujutro i uveče. Trebala sam početi sa 25 mg Zoloftom prva 3 dana, pa druga 3 dana sa 50 i sve dok ne odem na 200. Stanje mi se jako pogoršava dešavaju mi se i panični napadi ali se više sekiram za strah da ću prestati disati. Moj strah je toliko veliki da se ne usudim početi sa lekovima. Imam užasan strah od lekova jer posle 1 tablete Celexe prije 2 godine završila sam u hitnoj sa užasnom aritmijom. Ja se plašim da će mi se to opet desiti. Molim Vas pomozite mi! Krećem se samo po kući i par ulica od kuće jer zbog mog stanja straha nisam u stanju. Uvek osećam da će mi se nešto desiti, da ću prestati disati i da mi niko neće pomoći itd. Često dobijam napade plakanja i osećam se tužno i osećam krivicu jer zbog mene moja porodica ispašta. Nisam ništa više ustanju kao prije, imam i klaustofobiju i niti mogu voziti auto daleko niti obići majku u našem kraju. Došla sam do ćoška i nemam više gde. Šta ako popijem jednu kapsulu Zolofta od 25 mg i srce mi stane? Šta ako prestanem disati a imam dvoje dece? Šta će biti sa njima? Šta ako dobijem visok krvni pritisak i dobijem infarkt? Kako da se opustim i počnem piti lekove? Moj psihijatar mi kaže da sam jako tvrdoglava i tužna sam jer mi ni on ne veruje. Niko mi ništa ne veruje! Molim Vas za pomoć, živim daleko od kuće i ne mogu doći kod Vas. Teško mi je jer mi glupavi strah remeti čitav život i to traje već 3 godine. Šta da kažem majci kada me pita kada ću joj doći? Ako samo pomislim na zatvoren prostor počne me gušiti. Čekaću nestrpljivo Vaš odgovor. Oprostite na dugom pismu i nadam se da ćete mi pomoći.
    Pozdrav.

    Odgovoreno: 27. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Lek koji ste dobili je dobar antidepresiv, koji nosi neka mala neželjena dejstva. Može uzrokovati pad pritiska, povremeno ubrzanje ritma, ali nikako tako nešto ozbiljni čega se plašite. Dobro bi bilo da se problemi takve prirode reše bez lekova, ali nekada to nije moguće. Stoga budu neophodni, pogotovu što leče ono zbog čega ih pijete. Opustite se, verujte svom lekaru, ako ste mu se već obratili, i sačekajte efekat leka koji ne dolazi odmah. Upravo zbog sebe i svoje dece, razmišljate na drugačiji način, jer Vaše misli generišu Vaše strahove. Strpite se, biće dobro!
      dr D. Krasić
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #34236

    • Poštovana, pročitala sam vaše pismo kojim opisujete svoj problem, te sam htela davas malo ohrabrim. Naime i ja sam nekada imala slične simptome i probleme i lečena sam zoloftom. To je bilo pre otprilike 6 god. Bilo je teško da prihvatim činjenicu da moram uzimati lekove i takođe sam imala strah od istih kao i vi. Međutim nakon dužeg korišćenja uvidela sam da mi je bolje i bolje. . . Tako sam sada uspela da ponovo stanem na svoje noge uhvatim se u koštac sa problemima i ne dozvolim nikada više da me nešto poljulja do te mere da ponovo dođem u istu situaciju, jer sada već 3 god ne pijem nikakve lekove sve je u redu. Budi spremna da ćeš piti terapju duže vreme i ne opiri se tome stvarno će ti biti bolje. Samo još jedno nađite dobrog psihoterapeuta i idite na psihoterapiju kada lek malo počne da deluje. Psihoterapija je ključ uspeha uz adekvatnu terapiju lekovima. Samo napred i preporučujem knjigu vladimira starčevića bez straha od straha, vrlo je korisna, borite se zbog dece koju imate pozdrav i srećno!

Ostavite komentar