1. Pitanje broj: #31932

    Moj momak je bio iz nekih tamo razloga u istrazi oko 2 meseca. Zbog velikog stresa (počev od nepravde koju je osećao), osecaj straha i već kojih stresova, pa je i fizički klonuo/ padanje u nesvest, krize svesti i nešto što liči na epi napad i tako dalje. Njemu su davali tamo neke lekove koji su predstavljali šok za njegov organizam - bromazepam 10mg/3 dnevno, xalol 1mg / 3 puta dnevno, formidal za spavanje (uz to je spavao samo 2-3 sata dnevno) i 2 eftila za epi napade. Jednom rečju, nisu normalni. Ono što se sukobi tome je što nikada tako nešto ranije nije pio, a bio je vrlo aktivan, radio je po ceo dan. Kada je došao kući prestao je piti lekove i pio je 2 puta dnevno rivotril po 1/4. Posle 3 dana, tačnije jednu noć, dok smo gledali tv iz čista mira pao, počeo da se grči i trese, da koči usta koja su bila poprilično iskrivljena. To stanje je trajalo oko pola sata (dok nije stigla hitna / stramota za čačansku hitnu). Licilo je na epi napad (koji nikada ranije nije imao, sada ima 28 god). Da skratim, a morala sam objasniti zbog složenosti problema. Radimo sada analize i sve više smo sigurni da nije epi napad. Ali mene zanima jer pretpostavljam da mu se to desilo zbog lekova - koja je to količina lekova koju mora piti da održi tu "fizičku zavisnost" zbog lekova koje je pio, kako mu se ne bi ponovili napadi - krize svesti i po mom mišljanju "pražnjenje organizma" koje je izgledalo užasavajuće i da ih postepeno izbacuje. Sada pije rivotril 3x1/4 i seroksat 1x1 dnevno po 20mg. Pošto mu je seroksat jako smetao prestao je na svoju ruku da pije. Da li je smeo da prestane i da li je dovoljno to što pije i kada da prestane i vrati se normalnom životu? Izvinjavam se na možda komplikovanom tekstu, ali nisam u stanju da lakše objasnim složenost problema.
    Marijana

    Odgovoreno: 21. 06. 2009.
    • Poštovani,
      jasna je dijagnostika epilepsije, tako da vaš dečko mora da podvrgne eeg snimanju, i eventualno nmr mozga, terapija postoji, napadi se kontrolišu njome, takođe pokazatelj njene uspešnosti jeste kliničko stanje i eeg praćenje. To što on pije ne znači da nije "u normalnom životu". Živi se normalno i sa lekovima. Njemu su lekovi dati jer je lekar tako procenio, i on je taj koji određuje, smanjuje i dodaje u terapiji. Moj odgovor je da mora da se konsultuje sa svojim lekarom oko daljeg lečenja zbog svog zdravlja!
      Pozdrav dr Dragana Krasić

Komentari na pitanje: #31932

    • Dete mi je imalo krizu svesti radilo je eeg nalaz jebilateralni epileptiformenni paroksizmi sa f c maksimumom levostznompredominacijom

Ostavite komentar