1. Pitanje broj: #30119

    Poštovana,
    Već god. dana imam problem sa strahom od gutanja hrane u početku sam mislila da mogu sama da se izborim sa tim problemom i da će vremenom nestati ali to se nije dogodilo moj problem se možda malo promenio na bolje ali je i dalje prisutan. Shvatila sam da je to ozbiljno i da mi treba pomoć jer sam dosta oslabila i ne mogu više da se mučim. Zanima me šta se dešava samnom i kako da se izlečim.
    Hvala

    Odgovoreno: 30. 05. 2009.
    • Poštovani,
      godina dana je jako dug period za problem koji ste naveli, te smatram da ste se zaista mnogo izmučili, pogotovu ukoliko niste ništa preduzeli. Smatram da, pre nego problem oglasimo psihogenim, uradite neke kontrole koje bi isključile organsku osnovu bolesti, počev od laboratorije (cpk, ldh, hepatogram, ks i td), potom pregled neurologa i orl specijaliste. Potom ako se pokaže da je sve u redu, zatražite pomoć psihijatra, koji će znati kako da reši problem, što medikamentima to i psihoterapijom
      Pozdrav dr Dragana Krasić

Komentari na pitanje: #30119

    • Vec nekoliko godina imam problem sa gutanjem hrane. U pocetku je to bilo samo ponekad a onda jedva da sam mogla popiti i vodu, doslo je i do gusenja parcetom lubenice i da sam bila sama ne bih se izvukla, potrazila sam pomoc lekara ali nisam dobila ni lekove, znala sam da pored straha od gutanja postoji jos nesto sto mi smeta da normalno jedem ali lekari su me ubedjivali da nema nicega i da je sve u redu, tek kad sam otisla u nis otkrili su tumor na stitinoj zlezdi. Operisala sam ga u beogradu u kbc-u, ali jos uvek nemogu da gutam nego moram da miksam hranu, jako sam smrsala, pijem rivotril od 2mg, jednostavno neznam sta vise da radim, gladna sam a nemogu da jedem, molim vas da mi date savet kako najbolje da resim ovaj problem jer ovo je mucenje iza mene i za moju porodicu.

Ostavite komentar