1. Pitanje broj: #28940

    Poštovani,
    Lečen sam leponex-om 3 godine 1992-1995. 100-150 mg leponex-a, zbog depresije, posle više pokušaja sa drugim lekovima za koje sam rekao da mi ne prijaju. Posle samostalnog pokušaja da prestanem sa uzimanjem leponexa došao sam u najveću životnu krizu sa pokušajima suicida. Posle sam na svakih 6 meseca završavao u bolnici što na švajcarskoj što na srpskoj psihijatriji. Psihijatrijsko stanje se popravilo, tako što od 2001 imam haldol depo na 28 dana 100/141 mg haloperidol/1 ml, dijagnoza f. 20. Primam depo i u švajcarskoj i u Srbiji, u Srbiji imam veće smetnje, nus pojave, treperanje svih mišića, pogotovu ruku i nogu, nenormalno znojenje, bezvoljnost, za bilo kakav posao pa i za samostalne vežbe, i za hodanje, bolujem u krtevetu, kad naiđe period krize ja više jedem jer me ta kriza podseća na dijetu, na glad. Imam 138 kg težina varira +-5 kg, za vreme pre haldola težina je varirala 120 kg+-10 kg. Od malena gojazan bio na institutu za maku i dete na kontrolu od tad sam svestan da imam povećane grudi-ginekomastiju. Moje pitanje je sa čime mogu da uklonim bezvoljnost, grčeve, da trajno smršam za jedno 20 kg, da prekontrolišem štitastu žlezdu. Uradio sam test opterećenja svih žlezdi i 4 puta mi uzeli krv u roku od 2 sata rezultati normalni, čini mi se da se supstanca-lek zove s... Nisam siguran četiri slova. Bio sam i na savetovanje pokušavam i da se držim piramide, u ishrani, ali ne pomaže. Bezvoljnost, za aktivnost plus boli plus znojanje zbog ničega. Eto toliko o mojoj situaciji ima li bar malo pomoći.
    Unapred hvala na odgovoru, Jeremija.

    Odgovoreno: 15. 05. 2009.
    • Poštovani,
      Antidepresiv koji pomaže u rešenju raspoloženja i može dovesti do smanjenja apetita je fluoksetin. Ali mislim da je najbolje da se obratite nutricionisti i krenete sa dijetom i kontrolisanim vežbama. Takva debljina doprinosi inoaktivnosti i bezvoljnosti, zato krenite što pre.
      Srdačno dr. Dragana Krasić

Komentari na pitanje: #28940

    • saban bytyqi 19. 11. 2009.

      Diagnoza mi je dysarthrija, godinu dana pijem oxetin jednom dnevno, i lexilium, ali ogromno pobolsanje ne osecam. Sa prijatelskim pozdravom, cekam vas odgovor

Ostavite komentar