1. Pitanje broj: #26239

    Poštovana dr. Dragana,
    naravno da će mi biti drago da od Vas dobijem odgovor na davno postavljeno pitanje. Hvala Vam što ste mi predložili isto.
    Još jednom ću postaviti pitanje!
    Poštovana, nadam se da će te mi Vi pomoći da shvatim šta mi se dešava s' vremena na vreme. Konsultovala sam se u dva navrata sa neuropsihijatrima međutim nisam naišla na detaljnije objašnjenje već dobila odgovor da je to normalno u adolescentnom periodu i da je moj problem proces odrastanja. Meni ne deluje tako. Naime, imam 26.godina. Problemi su počeli sa 16. godina, a simptomi su sledeći. Prvi problem je usledio u školskoj učionici na času matematike kada sam se uplašila od mogućeg prozivanja da rešim zadatak koji nisam bila sigurna da bih umela da rešim. Počelo je blago zujanje u ušima, ruke su mi se hladile, trnule, nisam imala dovoljno pljuvačke u ustima i bila sam jako izgubljena. . . Kao da ne znam ni gde se nalazim ni ko su ljudi oko mene i činilo mi se kao da sanjam. Takav osećaj me je držao skoro 2 nedelje. Posetila sam lekara, međutim on mi je rekao da mi je krvni pritisak nizak i da je to posledica toga. Kasnije mi se taj osećaj vraćao prilikom napetosti. Tako da sam recimo na ulici i sretnem nekoga koga nisam nikako ocekivala tada i na tom mestu i pocinju isti simptomi, pa se prosto zapitam jesam li normalna i da li je taj zaista ispred mene i ja pričam sa njim, ili ja pričam u prazno i imam halucinacije. Zvuči neverovatno. U tom periodu trakođe sam imala i neopisive strahove od gužve, ljudi, neprijatnih situacija. Kako sam rasla sve manje sam se tako osećala i ti problemi su se izgubili, međutim sada kada se zamislim i razmišljam o tome što mi se tada dešavalo vraća mi se isti osećaj. Osećam se izgubljeno i uplašim se jako. Pre par meseci sam išla na neurološki pregled i lekar mi je rekao da moram kanalisati napetost, refleksi su mi neverovatni, jako sam nervozna.  Tada sam mu izložila isti ovaj problem o kome sada Vama pričam i on mi je rekao da je to propratna pojava jakog stresa.  Jedini veliki stres koji sam imala u životu jeste iznenadna smrt oca kada sam imala 13. godina, koji je naravno ostavio posledice. Takođe imam problema sa štitastom žlezdom, hormoni su u redu, ali imam nodusne promene koje često kontrolisem. . . Konstantno znojenje ruku, drhtavicu, jako lupanje srca, izrazito hladne ruke i stopala, crvenilo lica.  Ovi problemi me prate od malena i stalno su prisutni kada sam uzbuđena. U međuvremenu sam zavrsila fakultet, radim. .Nisam imala nikada teškoća niti problema u komunikaciji sa ljudima.  Jedino sama sa sobom, o njima teško pričam i iskreno se nadam da ćete mi pomoći da razumem šta mi se to dešava povremeno.
    Unapred hvala!!!

    Odgovoreno: 09. 04. 2009.
    • Poštovana,
      problem koji ste izložili je veoma čest kod mladih ljudi, ali i kod dece. Javlja se kod jako senzibilnih i strašljivih osoba, koje lako uče strahove ali se teško nose sa njima. Imate problem iznošenja emocija, kao i mehanizme odbrane po tipu njihovog potiskivanja i pomeranja. Naravno da se radi o nesvesnim odbranama, koje je potrebno prepoznati da bi se promenile i zamenile novim načinom odbrane u bolnim i stresnim situacijama. Vi se trudite da budete jaki, zahvaljujući svojim intelektualnim mogućnostima, nosite se, naizgled dobro, sa emocijama, ali Vaš vegetativni sistem negde trpi što se vidi po onome što opisujete. Bojite se kritike, bojite se iznenadnih situacija. One su simbol katastrofičnosti, deluju na nesvesnom nivou i pokreću intenzivnu reakciju derealizacionog karaktera. S druge strane, Vaša sklonost katastrofiranju i i nemogućnost sagledavanja i nošenja sa emocijama čine, da i kad nema realnih problema, stvarate predstave koje zaplašuju, kao što je vraćanje na ono što je bilo. Čemu to? Samo strah da će se nešto desiti je dovoljan put da to čega se bojite i uradite. Počnite da mislite obrnutim načinom, da prepoznajete situacije koje Vas plaše.
      Ukoliko imate mogućnosti obratite se psihoterapeutu, kako biste lakše rekreirali svoj unutrašnji prostor.
      Srdačno Dr Dragana Krasić

Ostavite komentar