1. Pitanje broj: #19167

    Postovani,
    u maju prosle godine sam diplomirala na Ekonomskom fakultetu, a u julu sam otkrila na osnovu rezultata krvi da imam jaci oblik anemije. Strasno sam se osecala, tezak udah, nedostatak vazduha, malaksalost, vrtoglavice, jednom recju nisam bila sposobna ni za sta. Pila sam 1 bromazepam dnevno od 3 mg koji mi je pomagao da se opustim kad sam isla npr. na poslovne razgovore itd. Pila sam dnevno od pola do 1 bromazepam, vrlo retko 2. Nakon terapije gvozdjem, sada mi je krvna slika odlicna, osecam se dosta bolje al jedino sto mi je ostalo od simptoma je tezi udah vazduha, cesto kao da hocu duboko da udahnem i neku nervozu u grudima osecam(hemoglobin mi je 140,a bio je 71 u julu prosle god.). Dr. me poslala kod kardiologa koji je na osnovu ekg i pritiska i slusanja srca rekao da mi je srce zdravo i da mi je taj tezi udah na nervnoj bazi i prepisao mi 2 puta dnevno po 1,5mg. Zanima me kolike su te doze, da li se moze steci zavisnost, i koliko dugo bi smeo da se pije bromazepam? Otici cu i na spirometriju da proverim kapacitet, mada mislim da je dobar obzirom da sam nepusac. Napominjem da sam taj tezi udah dobila sa anemijom, koje vise nema(krvna slika mi je perfektna) a tezi udah je ostao, doduse u blazoj formi. Mislite li da moze biti na nervnoj bazi? Jedan ginekolog kod koga idem, koji je inace dugo radio u Svajcarskoj gde je i magistrirao, analizirao je tamo hormone stresa preko pljuvacke. Rekao je da ja sa 27. god. sam u nekom neuroveget. periodu, upotrebio je neke latinske izraze, koliko sam ga razumela da stres postoji u telu a ne mozemo ga kontrolisati. Rekao mi da je leksilijum bolji lek od bromaz. tj. da ne stvara zavisnost, i svi ti lekovi sto pocinju na lekso. Da li je to tacno? Mozete mi reci sastav leksilijuma i za sta se koristi malo opsirnije, buduci da se nikad ranije nisam susretala sa lekovima tj. pre anemije sam uvek bila zdrava.Najgore je to sto ja mislim da nisam nesto panicna osoba, nenam neke stresove, osim sto mi pre 3 god. umrla majka, imam odlicnu vezu od 4god. Danas sam pocela sa prvim casom voznje, dajem casove engleskog jednom studentu, sve u svemu lepo mi je, al me nervira taj tezi udah i kao pritisak u grudima. Sta mi Vi predlazete kako da se ponasam?
    Unapred Vam hvala na odgovoru.
    Marija

    Odgovoreno: 16. 01. 2009.
    • Postovana,citajuci ovo,nisam znala da li da se smejem ili zestim zbog nedozvoljeno netacnih informacija koje pojedinci sebi dopustaju da daju.Bromazepam i leksilijum su isti lek sa generickim imenom bromazepam,razliciti su proizvodjaji.Svi lekovi tipa anksiolitika kao sto je i bromazepam stvaraju naviku i traze povecanje doze vremenom.O onom 'lekso" ostajem bez komentara.Ukoliko su Vase tegobe somatski bez utvrdjene patologije,mislim da bi Vam pomoc psihoterapeuta i eventualno leka tipa antidepresiva pomogao.Oni su bezbedni,ne dovode do zavisnosti a resavaju bazu a ne simptom Srdacno Dr Dragana Krasic

Komentari na pitanje: #19167

    • Vec godinu dana pijem seroksat10mg, i leksilijum3x1, 5mg. Dobro se osecam pa bih se skinula jednom sam se skidala sa seroksata ali nesmem sa leksilijuma pa mi treba pomoc i ako sam med. Sestra. Pozdrav.

Ostavite komentar