1. Pitanje broj: #17775

    Moj deda ima 82 godine i pati od staračke demencije već godinu dana. Od simptoma je imao malaksalost i slabost u nogama zbog čega se slabo kreće, nekada pri kretanju izgubi ravnotežu i padne. Dobio je terapiju phenobarbiton 1x1/2 uveče. Od kada pije lek mnogo je stabilniji i pokretniji. Ono što se nije promenilo bez obzira na terapiju je njegovo ponašanje. Obavlja fiziološke potrebe u sobi ili u gaćama, onda izmetom uprlja telo i okolne stvari. Potpuno je zatvoren i slabo komunicira. U toku dana desetak puta ide da legne i ustaje. Pati od nesanice i noću ustaje i tumara kroz kuću. Nekada uzme stvari i hoće da putuje negde gde je umislio da treba. Živim sam sa dedom jer mi roditelji rade u inostranstvu i sve ovo me jako iscrpljuje. Bio sam kod lekara koji dedu leči, ali mi je rekao da ne postoji neki poseban lek za ove dedine psihičke probleme i dao mu da pije lorazepan 2,5x2. Malo sam se raspitao i saznao da postoje lekovi Risperidon i Donepezil koji su namenjeni za lečenje ove bolesti. Deda nije agresivan i ne boluje od visokog pritiska i dijebetesa. Prepoznaje ljude sa kojima je u svakodnevnom kontaktu,z na kada je rođen, gde se nalazi, ali nezna koja je ovo godina, koliko je sati, šta je radio juče,itd.
    Molim Vas da mi odgovorite da li su ovi lekovi kod nas u upotrebi i da li postoji neka terapija kojom bi se makar ublažili psihički problemi ovakvih bolesnika?

    Odgovoreno: 22. 12. 2008.
    • Poštovani,
      Vaš deda ima psihičke probleme vezane za demencu,koja se karakteriše daljim propadanjem i eventualno usporavanjem preparatima tipa gika bilobe,piracetama i nekih drugih.Na žalost se ne leči. Lekovi tipa haloperidol ili largactil kod uznemirenosti,nemira daju povoljne rezultate Srdačno Dr Dragana Krasic

Ostavite komentar