1. Pitanje broj: #17388

    Poštovana doktorka,
    Od 1994.godine imam problema sa anksioznom-depresijom i to traje i do danas. Lečio sam se i ambulantno i bolnički, uzimao razne lekove za smirenje i antidepresive. Od 2000.godine sam na Rivotrilu 2mg,3x1 i postao sam zavistan od njega i uzimao sam flunirin takodje od 2000.godine.
    Želim najiskrenije da Vas pitam da li ima leka za moju bolest koja je uzela maha i dugo traje 14.godina, od moje 19.god, a sada imam 33.g. Tako da sam svoju mladost proveo po bolnicama i ambulantama. Ali šta je bilo bilo je, mene zanima da li ima leka za moju bolest, predlažu mi psihoterapiju, ali ja živim u Raški to je malo mesto i niko ne radi psihoterapiju. Radi se u Bg. i Nišu, ali to privatno, a ja nemam finansijke mogućnosti za takvo lečenje. Zanima me koji je lek najbolja zamena Rivotrilu, jer nikako ne uspevam da se skinem sa njega, iako mi moj psihijatar stalno savetuje, ja se plašim, ako ga ne popijem.
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 19. 12. 2008.
    • Poštovani,
      lekovi tipa sedativa, iz čije grupe je i rivotril dovode relativno brzo do navike, te njihovo neuzimanje dovodi do simptoma koji nisu prijatni, tako se ulazi u začarani krug. Ukoliko ne odlučite da prekinete sa tim, putem smanjivanja doze leka i eventualno uvodjenjem nekog drugog medikamenta, produžavate agoniju. Posavetujte se sa psihijatrom oko smanjivanje i promene. Srdačno,
      Dr Dragana Krasić

Ostavite komentar