1. Pitanje broj: #16090

    Moj brat ima 50 godina. Od drugog jula 2007 godine bio je nekoliko puta na bolničkom lečenju na psihijatriji u Subotici. Data je dijagnoza: F23.3 SY Interpretatis, G30 Dementio in morbo alzheimeri, aethyulismus u apstinenciji. Posle snimanja glave (CT) kod neurologa dijagnoza: Kortikalna moždana atrofija. Lekovi koje uzima: Rivoltril, Risar, Exalon (aricept ili asnal), bensedin i ponekad leponex. Njegovo stanje se ne stablizuje, ima ukočenost udova, sporost, mucanje, gubi na kilaži, konfuzan je ne može da se brine o sebi - zaboravlja. Najgore od svega je psihoza podizanja telefonske slusalice i razgovor sam samim sobom (poslednji tri godine je radio kao portir)
    Moja pitanja su sledeća: 1. Da li je moguće da je demencija nastala kao posledica alkohola 2. Otac nam je umro sa 54 godine od infarkta, isto je pio, ali nije imao demenciju, a kažu da je to nasledno ili nije? 3. Da li je ovo puno lekova od jednom i da li zbog toga gubi na težini ili je to posledica napredovanja bolesti . Očajni smo, jer smo bili kod više lekara i uglavnom nam otvoreno kažu da će morati u dom za negu. Ne sluša radio, ne gleda TV, ništa ga ne može zainterosvati, kao da gubi kontakt svetom.
    Unapred zahvalna,
    mladja sestra.

    Odgovoreno: 30. 11. 2008.
    • Poštovana,
      demenca je bolest koja nije uzrokovana jednim faktorom. Sigurno je da je alkoholizam doprineo u nastanku demence, ali nije jedini odgovoran. U nastanku svake bolesti u psihijatrioji igraju ulogu biološki, sociološki i psihološki faktori. Tek njihova kombinacija dovodi do izbijanja neke bolesti. Lekova nema mnogo, toliko je potrebno, jer psihijatar koji prati pacijenta ima najbolje uvida u to, kako se pacijent treba lečiti.
      Srdačno,
      Dr Dragana Krasić

Ostavite komentar