1. Pitanje broj: #14941

    Imam 35 god, a od 2001. Imam neku vrstu anksioznosti. Ležanje u trudnoći, porodjaj pred rat...Sve je počelo lupanjem srca, strahom od umiranja, infarkta. Krećem na psihoterapiju 2003  bihejvior kod psihijatra privatno, oko 1,5 god uz to pijem ksalol 0.25 3x dnevno. Počinjem da se borim sama s tim, povremeno odem kod nekog od psihijatara, ista priča anksioznost, ništa strašno po njima. Sredinom 2005 sve prestaje kao da nikada nije ni bilo, a vraća se u decembru 2007. Opet panika, strah od ludila, frka, treperenje, napetost sa strahom da sam na ivici ludila. Plašim se da ću izgubiti kontrolu. Ali sve to je periodično 15 dana sam ekstra, pa 2 dana sam u haosu (treperim, ne mogu da razmišljam o nečem lepom, vraća mi se neka ružna situacija koja mi se desila pre 3 godine, sva se ja zaledim od nekog straha al bez razloga) Lepo živim 36 godina imam, dete od 12 god,  muž normalan, vrlo kritičan, ali ok. Pijem po potrebi bromazepam od 3 mg kad prigusti, mada jedna poznanica psihijatar koja me dobro poznaje tvrdi da ja fantaziram da sam dokona i da samo izmišljam. U mom gradu ima psiholog psihoterapeut koji se terapijom REBT bavi 2 god a ranije je radio van struke.
    Da li su takvi psiholozi terapeuti kompetentni za psihoterapiju ili je poželjnije ići kod psihijatra, psihoterapeuta, ali takav samo jedan ima privatnik, a u bolnici kod nas se to ne radi. Ja bih Vas zamolila za mišljenje o mom problemu i o terapiji , ali obzirom da niste opširni kao dr Olivera, molila bih Vas da mi detaljnije odgovorite.

    Odgovoreno: 17. 11. 2008.
    • Postovana,ne znam cime se bavite,sta radite,ali u svakom slucaju, sobzirom na problematiku o kojoj govorite,smatram da niste dokoni.Bolujete od bolesti koja stvara neprijatna subjektivna dozivljavanja, te naravno uvodi u neizmeran strah kako od tih desavanja,tako i od posledica tih zbivanja.Sustina problema jeste nacin misljenja koji je katastrofican i koji indukuje strah i telesna zbivanja,koja dalje tumacena potkrepljuju misljenje i katastroficnost.Sobzirom da se radi o napadima,prihvatite ih,znajte da ce proci i pokusajte suprotnim razmisljanjima od onih koja zaplasuju da resite problem.Disite duboko,skoncentrisite se tada na to.Disanje : u toku 6o sekundi imajte deset udusaja i izdisaja(u paru,tri sekunde udisaj,tri sekunde izdisaj), Srdacno Dr Dragana Krasic Dr Dragana Krasic

Ostavite komentar