1. Pitanje broj: #14639

    Draga doktorice,
    obraćam se za pomoć ovim putem, jer živim daleko od svoje zemlje i ne znam šta više da radim. Prije dve godine kada smo putovali 2000km daleko, nešto mi se desilo, čitavo telo mi se treslo do zore i nisam moga da se zaustavim. Prije toga sam najednom tokom vožnje osetila strašno lupanje srca i osećaj da ću se onesvestiti. Muž je parkirao auto i ja sam jedva izašla. Tu noć smo prespavali u motelu, nisam spavala do zore, jer sam se jako tesla. U licu sam gorila, sva sam bila crvena. Posle toga par dana kada smo došli u novi grad, ja sam počela dobijati panične napade i jednostavno nisam smela dalje od kuće. Ako bih krenula na autoput, vraćala bih se nazad, jer je osećaj gušenja i nesvesti bio jako veliki. Pored toga što bi mi srce jako lupalo, ja sam se zadnji puta "paralisala" vozeći 100km na sat i od tada nikada više nisam vozila na autoputu. Ne mogu dalje od kuće, dalje od bolnice, jer se tu osećam najsigurnije. Jedina relacija mi je posao-kuća, već odlazak u trgovinu dalje od moga stana, gde nam bolnice prouzrokuje osećaj gušenja toliko intenzivno da sam mislila danas da ću se ugušiti. Pored toga velika nesvest. Prošle godine sam se zaglavila u liftu jedno 2 sata kada je sve to postalo jako intenzivno. Ja sam hipoventilirala i tada sam shvatila da imam i klaustofobiju. Osećaj bespomoćnosti je toliki problem u mom životu, jer ne samo da idem stepenicama na peti sprat u svoj stan, nego ne mogu zamisliti let avionom. Zatvorena biti ne mogu, jer to momentalno prouzrokuje veliki napad. Ako krenem negde dalje od bolnice imam osećaj da ću se udaviti i umreti i da mi niko neće pomoći.
    Šta da radim, imate li savete za mene? Ne mogu sa razumem da imam agorafobiju, klaustofobiju, panične napade i sve to u isto vreme. Imam i strah od lekova, što mi je jedan takode veliki problem. Šta mi se to desilo doktorice i šta da radim? Kako da živim normalan život?
    Velki srdačan pozdrav iz daljine

    Odgovoreno: 12. 11. 2008.
    • Postovana,zivecete normalan zivot,naravno opet, ali se morate odluciti na korak lecenja.U protivnom problem ce se produbljivati,slabicete svoju vec narusenu psihicku ekonomiju,te je stoga neophodno da se obratite psihijatru.Zasto se bojite lekova ?Oni Vam donose ozdravljenje!Postoji i psihoterapija,koja je veoma blagotvorna. Srdacno Dr Dragana Krasic

Ostavite komentar