1. Pitanje broj: #14240

    Poštovna,
    Imam 25 godina, od januara ove godine lečim se od neuroze, na početku sam pio 2 puta dnevno Ksalol od 0,5 i pred spavanje amzyol od 25 mg! Što mi i donekle pomoglo, vratio sam se potpuno svojim ranijim aktivnostima, pa sam dodao i još neke da bi mi dan bio ispunjeniji i da bi sebi ostavio malo prostora za razmišljanje o glupostima! Moji početni simptomi su bili anksioznost, nesanica i slab tenecitet, što se trenutno hvala Bogu u 80% izgubilo, medjutim strahovi još uvek perzistiraju, strah da ne povredim bližnje, od visine i vožnja autobusom, još uvek perzistiraju, mada dosta manje nego u početku, ja inače idem nasuprot stahovima uvek takve situacije prevaziđem, a one se javljaju ponovo, to me strašno deprimira! Moj Psihijatar kaže da ti strahovi potiču prema Frojdu iz 3.godine! Porodična anamneza, otac mi je 8 godina bolovao od Neuroze i potpuno se izvukao, imam maksimalnu podršku od strane svoje porodice, imam iskren i otvoren odnos sa roditeljima, otvoreno pričam sa njima i o mojim strahovima vezanim i za njih, daleko od toga da bi im išta uradio. Studiram Medicinu, sad treba da apsolviram, imam devojku, veseljak sam po prirodi i u životu ovakvo nešto nisam očekivao! Amyzol sam smanjio na pola od 10 mg pred spavanje, zbog ošamućenosti koja se javljala i koja mi je još pogoršavala situaciju, još uvek sam po malo tokom dana ošamućen.
    Da li da zamenim Amizol ili da ga izbacim, inače u mojoj blizini nema psihoterapeuta, tako da mi je medikamentozno lečenje jedina opcija, inače sam sa Kosova!
    Izvinjavam se na opširnosti, to je jedini način da Vam dam uvid u moj problem! Intersuje me koliko ovi moji strahovi mogu još da traju i kako da se izborim sa njima! Vežbe disanja mi smanjuju napetost, to koristim u napadima straha!
    Unapred zahvalan,
    Ljubiša

    Odgovoreno: 05. 11. 2008.
    • Poštovani,
      dovoljno dugo ste uzimali terapiju, te biste mogli već i da prestanete. Dobro bi bilo da možete da se podvrgnete psihoterapiji. U svakom slučaju, ono što možete je da se borite sa svojim strahovima putem misaone obrade date situacije, logičnog saobraćanja, uz tehnike disanja.
      Srdačno,
      Dr Dragana Krasić

Ostavite komentar