1. Pitanje broj: #12555

  Imam 27 god. i 15. jula rezultati krvi: rbc 4.45, hgb 71, hct 0.257, mcv 57.8, mch 15.9, mchc 275, rdw 18.8, fe 6.5. Mesec dana sam pila ferum i mesec dana totemu i posle 2 meseca tj. 17.9.2008. rezultati: rbc 4.83, hgb 117, hct 0.365, mcv 75.7, mch 24.3, mchc 321, rdw 27.5, fe 8.
  Da li na osnovu ovih rezultata treba da se osećam loše? Kad se prehladim malo, mene svi mišići bole i malaksala sam, a ranije mi nije bilo tako izraženo. Napominjem da sam se od 15. jula, kada sam utvrdila anemiju, osećala katastrofalno, slabost, vrtoglavice, pa sam poneki put uzela bromazepam koji me je smirio i delimično pomogao. Za ova 2,5 meseca popila sam skoro kutiju i po bromazepama od 3mg, npr.jedan dan popijem pola, pa ne pijem 2 dana, pa popijem jedan pa sutradan pola, pa pauza od 2 dana....znači povremeno sam ga pila.
  Moje pitanje: da li je to opasno da tako radim obzirom da su to male doze, a pomažu mi kad sam slaba i uznemirena glavoboljom od anemije? Da li mogu da ga pijem u minimalnoj dozi, npr.od 3 mg svaki dan dok ne izlečim anemiju? Da li bromazepam može kasnije da mi ostavi štetne posledice po zdravlje i kad izlečim anemiju? Na bromazepamu piše pri naglom prekidu terapije može se javiti slabost, pojačano znojenje, ataksija mišića... što ja sada osećam, ali ne verujem da je od bromaz., jer ipak su to male doze, možda je i od anemije ili prehlade.
  Zamolila bih Vas da mi pomognete malo širim odgovorom, budući da ranije nisam bila bolesna (karton mi je bio prazan) ovo me psihički nervira kad se probudim malaksala. Šta mi Vi predlažete, možda neke lekove da olakšam ove simptome anemije (jedem sve što ima gvožđa), budući da sam skoro završila Ekonomski fakultet u Beogradu i zbog visokog proseka mnoge firme i banke me zovu da radim, a ja sam baš sad sprečena iz gore navedenih razloga. Pre 2 godine mi je umrla majka, ali tada sam bila zdrava, pa nisam pila ništa za smirenje, jer sam psihički uvek bila jaka.
  Hvala

  Odgovoreno: 15. 10. 2008.
  • Postovana,anemija o kojoj ste mi pisakli nije znacajna da biste se se tako lose osecali.Uz preparate gvozdja neophodan je i vitamin C.Bromazepam ne bi trebalo da pijete na taj nacin,jer ce Vas brzo uvesti u zloupotrebu , te Vas savetujem da se sto pre obratite psihijatru u mestu gde biste se dogovorili oko nacina tretmana.Zakljucujem da ste jako napeti i uplaseni i da ste u predvorju ponasanja koje ce vas sve vise usporavati, Srdacno Dr D.Krasic

Ostavite komentar