1. Pitanje broj: #11288

    Poštovani,
    Imam 37 godina u životu preživjela 2 teške tragedije (smrti dva brata jednom od moje 17 godine drugi put od moje 32 godine u pitanju su iznenadne smrti zdravih osoba), tako da smatram da su ovi događaji doprinijeli mojim problemima neurotske priprode. Najteža je bila moja prva situacija, kad sam sa 25 godina prvi put liječena od depresije i anksioznosti i taj period je trajao od 1-2 godine. Poslije ovog izlečenja nekolike godine sam se dobro osjećala. Poslije druge tragedije, kad sam i bila u drugom stanju i rodila zdravo dijete, moji problemi su počeli jedno godinu dana poslije porođaja. Dakle to je u poslednjih pet godina, obično u jesen kreću moji problemi, gubljenje samopouzdanja, strah da odlazim na posao, da izvodim djecu, da se krećem na otvorena mjesta uopšte slabe moje funkcije, gubim koncentraciju, imam vrtoglavice i mučnine i kreću napadi panike. Stalno sam u kontaktu sa neuropsihijatrima, čak sam prošla i psihoterapiju u periodu od 8 mjeseci. Što se terapije tiče počnem sa Xanaxom i Fluxsilanom, posle 3-4 mjeseca potpuno izbacim Xanax, a već do proljeća ostavljam i Fluxilan i postajem osoba koja sve normalno obavlja, nosim se sa svim što je preda mnom osjetim da mi ne treba terapija. Po prirodi sam borac i želim da se suočavam sa problemima tako uporno pokušavam da ne pridajem važnosti simtomima koji me već ovih dana obuzimaju (baš septembar i oktobar), idem na aerobik u inat tome što se loše osjećam, napade panike pokušavam da prihvatim, pa evo ono, ali proći će to je bez razloga. Ali, ta moja borba je bezuspješna, jer meni stvarno bude tako loše da ja to više ne mogu da istrpim i obavljam redovne aktivnosti.
    Da li sam doživotno osuđena na uzimanje ovih lekova, da li uz anksiolitik mora ići i antidepresiv, a željela bih da planiram i još jednu trudnoću? Zašto ponovo isti krug jesen- loše?

    Odgovoreno: 27. 09. 2008.
    • Postovana,hrabri ste,pametni,jaki...Imate problem,ne znam koliko ste upoznati sa njim u teoretskom smislu.To je neophodno da biste bolje razumeli i nosili se sa tim.Nije neophodno da se ta dva leka piju zajedno, i savetujem Vas da to i svedete samo na neophodnu meru,sto se tice sedativa,naravno. Srdacno Dr Dragana Krasic

Ostavite komentar