1. Pitanje broj: #650

    Poštovana, još ranije sam primetio da moja ramena imaju tedenciju da se izdižu a leda savijaju na takav nacin da mi tada grudni koš izlazi nekako napred. Citajuci o progresivnoj mišicnoj relaksaciji (P.M.R) odlucio sam da je isprobam. I veoma lepo deluje. Medutim primetio sam na primer kada izvršim ekstenziju ruke da mi se zatežu i mišici vrata ili kada zatežem mišice stomaka dode do zatezanja i mišića ledja i vrata i slicno je i ostalim mišicima. Mene interesuje da li je to u sl. P.M.R. u redu odnosno da li zatezanjem jedne vrste mišica treba da dode do zatezanja i još neke? Unapred hvala

    Odgovoreno: 24. 04. 2007.


    • Kod aktivnosti bilo koje grupe mišića, pogotovu kod složenih pokreta, sasvim je normalno da se osim te grupe mišića aktiviraju i drugi koji pomažu dodatno da se zamišljena delatnost ostvari. Znači, nije ništa neobično ako zatežete mišiće stomaka, da osetite i diskretnu kontrakciju mišića ledja.

      Obzirom da nisam sigurna da sam razumela prvi deo o ledjima, ramenima i grudnom košu, predlažem Vam da se javite neuropsihijatru i specijalisti fizikalne medicine da Vas pogledaju i utvrde o kakvom se poremećaju, ako ga uopšte ima, radi.

Ostavite komentar