1. Pitanje broj: #3570

    Postovana Dr.Olivera,imam veliki problem sa sobom.Imam 51 godinu,od pre 2 godine osecam potrebu za stalnim plakanjem,problem nesanice, crne misli u vezi sa svim.Nakon posete psihijatru dobila sam terapiju: Monizol 20mg od koga mi se samo spava a nista ne resava.Onda sam pocela sa uzimanjem Bromazepama od 3mg,u pocetku mi je odgovarao a u poslednje vreme kada popijem nema nikakvog dejstva.Stalno sam zamisljena,nisam za komunikaciju,i pod stalnim pritiskom pogotovu sada jer sam pre mesec dana imala smrtni slucaj kada mi je majka umrla na rukama.Neslaganja sa sestrom mi jos vise otezavaju situaciju.Jer ne mogu da se uklopim u danasnjicu punoj nepravde.Da li mozete da mi date neki savet,lek , jer svojim ponasanjem stetim prvenstveno sebi a i svojoj porodici.Drugih problema nemam, ali ne mogu da se osvestim i razbistrim glavu.Cini mi se da mi je sve gore. Hvala unapred!

    Odgovoreno: 04. 03. 2008.
    • Tegobe koje imate i koje ste opisali mogu biti sastavni deo brojnih psihickih poremecaja ali i neuroloskih. Vase tegobe najvise lice na depresivnost zbog plakanja i nesanice.Veoma vazno je opisati sadrzaj sopstvenih misli, jer su one veoma cesto glavni faktor na osnovu koga razlikujemo oboljenja. Crne misli mogu da budu u smislu da se osecate krivom, da ne vidite bolju buducnost i da nemate perspektivu, ali mogu da budu i u smislu da se plasite za Vas zivot jer Vam preti opasnost ili da cete umreti zbog neizlecive bolesti. Svaki sadrzaj je karakteristican za odredjenu bolest koja se leci na potuno dugaciji nacin od drugih. To sto ne mozete da "razbistrite glavu i da se osvestite", moze da bude i posledica slabe cirkulacije ili spondiloze, ali i drugih neuroloskih poremecaja. Moj savet Vam je da se ponovo javite psihijatru, da mu kazete da dosadasnja terapija nije dala rezultate i da eventualno uradite dopunska ispitivanja poput psiholoskog testiranja, snimanja glave, cirkulacije,kicmenog stuba,opste laboratorije i sl.

Komentari na pitanje: #3570

    • Dr.Olivera, Imam 26 godina , u poslednje vreme sam bila pod velikim stresom , decko mi je rekao da idem da zivim snjim u USA , ali ja zivim samo sa mamu i veoma sam vezana za nju tako da zbog toga sam imala probleme i stresne situacije , no sve je bilo ok dok me jedu noc dok sam bila na poslu zatreslo celo telo kao da cu da poludim ...Od tog dana nisam mogla da spava samo placem i imam nemiri i teskobe u stomaku .Bila sam kod psikiatra i dao mi je xanax 05 3x1, pila sam to ali mi nije nista pomagalo i dale sam imala teskobu i nemiri , onda mi je dal sulpirid 2x1 , ali ja se i dalje osecam veoma lose , ne mogu da izdrzim vise ovako a najvise me brine to sto ne znam da li je ovo stanje izlecivo. Moja dijagnoza je F39 , molim Vas kazite mi da li je ovo prolazno stanje jer se mnogo bojim da li cu da ostanem ovako ili je ovo izlecivo , molim Vas kazite mi...... Unapred hvala Hana

Ostavite komentar