1. Pitanje broj: #1736

    Zanima me sizoafektivni poremecaj koji je dijagnosticiran mojoj majci.Uzima oko 4 godine Risperdal i Gladem(zoloft).Prije 2 godine je prestala uzimati lekove jer je imala bolove u zeludcu i pala u neku vrstu depresije koja se dogadjala i pre dok nam jedan doktor nije rekao tacnu dijagnozu i utvrdio da je godinama pogresno lecena.Prje 7 dana je ponovo prestala da uzima lekove i ponovo je u toj "depresiji".Ima ogroman strah,plasi se da ce je neko ubiti,place,slabo i tesko govori,najveci deo vremena cuti i ima nekad uplasen,nekad odsutan pogled.Trenutno je na infuzijama.Molim vas da mi sto detaljnije objasnite ovu bolest,o tome nema puno informacija na internetu.Zanima me da li se to leci uz odgovarajucu terapiju,sta vi preporucujete i koliko porodica moze pomoci.Sta konkretno pomaze i sta odmaze obolelima?

    Odgovoreno: 21. 11. 2007.
    • Shizo-afektivni poremecaj je takvo psihijatrijsko oboljenje gde se tokom iste epizode mogu uociti simptomi bipolarnog poremecaja (depresija ili manija/hipomanija) i shizofrenije. Medikamentozna terapija je terapija izbora za ovaj poremecaj i uglavnom je potrebno da se lekovi uzimaju do kraja zivota. Na pocetku mogu biti i periodi kada se osoba nakon lecenja dugo oseca dobro, ali se epizode nanovo javljaju. Terapija je razlicita i zavisi da li su uz shizofrene simptome prisutni i simptomi depresije ili manije. Obzirom da je Vasa majka trenutno u depresivnoj fazi shizoafektivnog poremecaja, uz neuroleptike se propisuju i antidepresivi; ako postoje i dodatne tegobe poput poremecaja sna, gubitka apetita, uznemirenosti i ukoliko osnovna kombinacija lekova ne pomgne da se otkone, dodaju se i drugi medikamenti poput hipnotika, anksiolitika i bazalnih neuroleptika (pogotovu oni za koje se smatra da imaju i antidepresivno dejstvo). Daju se i infuzije sa vitaminima i mineralima u slucaju da osoba slabije jede, ako je iscrpljena i ako je potrebno da se neki lekovi daju direktno u venu pa infuzija sluzi da lek postepeno dospeva u organizam. Porodica moze pomoci svom clanu tako sto ce najpre razumeti da se radi o bolesti, da povede racuna o redovnom uzimanju lekova i eventualno ako dodje do pogorsanja odmah intervenise da se pacijent javi psihijatru radi korigovanja terapije. Neprepoznavanje pogorsanja i odbijanje pacijenta da se javi lekaru je najcesci uzrok tezim epizodama bolesti zbog kojih je potrebna hospitalizacija, odnosno bolnicko lecenje. Dobro vodjena terapija, redovno javljanje na kontrole i brze vanredne kontrole odmah nakon sto se primete prvi znaci odbijanja terapije ili pogorsanja, mogu da vode ka dobrom toku bolesti, prevenciji novih epizoda i manjem broju hospitalizacija.

    • Kako sam ja razumela procitano ova bolest se ne moze izleciti, moraju stalno da se uzimaju lekovi, celog zivota. Ja imam sizoafektivni poremecaj depresivnog tipa i normalno funkcionisem u remisiji sam duze vreme, a na minimalnim sam dozama, kako to???

Ostavite komentar