1. Pitanje broj: #1221

  Postovana Doktorka, Usled porodicne tragedije , prezivljene traume i velikog stresa, prosle godine mi je dijagnostifikovan anksiozni poremecaj (uz panicne napade). Kao"prvu pomoc"lekar opste prakse prepisao mi je lorazepam,1mg,uz kombinaciju sa presololom,1/4tablete od 100mg. Terapija je delovala polako, ali je davala neke rezultate. Nakon toga javila sam se neuropsihijatru, po preporuci svog lekara, koja me je uputila na dalje lecenje psihoterapijom , ne menjajuci dotadasnju terapiju lorazepamom. Ali je kasnije insistirala da pocnem terapiju antidepresivima (ksalol,flunisan) od kojih se moje stanje jako pogorsalo, cak je doslo do ozbiljnih napada, i sa terapijom sam prestala. Nastavila sam sa lorazepamom. Nakon tih napada javili su se mnogi somatski problemi, spazam, bol u predelu pluca, otezano disanje, dijareja, glavobolje, nesanica, gubitak glasa...itd. Zanima me, posto se sada osecam malo bolje - u psihickom pogledu, dok sam fizicki uglavnom isto (imam glavobolje pracene povremenim vrtoglavicama, bol u predelu vratnih zila, oslabljen vid) kako da smanjim terapiju, ili prestanem sa lorazepamom. Koliko se uopste pije taj lek ? Kada sam isto pitanje postavila psihijatru, rekla mi je da ljudi to piju i po deset godina, a na pitanje mi nije odgovorila, pa me zanima imate li Vi neki savet.

  Odgovoreno: 17. 09. 2007.
  • Lorazepam ili Loram je jako dobar i efikasan lek. medjutim, ima jednu manu a to je da se veoma brzo razgradjuje u organizmu, te spada u onu grupu lekova koji imaju veci potencijal za porast tolerancije i razvoj zavisnosti na lek. Koliko dugo treba uzimati ovaj lek - moje licno misljenje je da se treba pridrzavati smernica koje kazu da ga treba koristiti samo u pocetku tretmana dok drugi lekovi ne pocnu da deluju, a onda polako obustaviti. Ja licno pocinjem sa redukcijom leka otprilike nakon par nedelja i ne propisujem ga duze od par meseci. Za to vreme obicno uradi ono zbog cega sam ga i uvela u terapiju. Ako se radi o anksioznom poremecaju i panicnim atacima, lek izbora je antidepresiv (Ksalol ne spada u antidepresive vec je u istoj grupi lekova kao i Lorazepam). Ako vec godinu dana pijete Lorazepam, bilo bi pozeljno da ga iskljucite iz dalje terapije zbog razvoja zavisnosti (ukoliko vec niste postali zavisni obzirom da ste imali veoma karakteristicne tegobe za zavisnost nakon prestanka uzimanja Lorazepama (napetost, diareja, poremecaj sna.....) ali ne mora da znaci. Pokusajte da smanjujete Lorazepam za 0,25 mg svake nedelje. Ukoliko vidite da je to nemoguce, potrazite pomoc lekara, jer je onda neophodno da se ubaci i dodatni lek koji ce smiriti apstinencijalne simptome dok vi polako smanjujete lek. Postoji mogucnost i zamene drugim beznodiazepinom a zatim da se taj drgi lek postepeno smanjuje, ili da se naglo obustavi Lorazepam a ukljuci lek iz druge grupe psihijatrijskih lekova koji ima jako sedativno dejstvo.

  • Pijem ksalol već 10 godina, ponekad ukljucim i Eliceu 10mg jednu ujutro, a ksalol sam povecavao od 0, 25 do sada kada pijem 3×po 1mg, stanje aneksioznosti svakim danom je sve teze, zanima me na koji nacin da promijenim terapiju i koji su ti adekvatni drugi lijekovi za ovakvo stanje?

  • Đorđe petrović 29. 05. 2012.

   Koristio sam lorazepam 3 meseca i odgovara mi pošto nemogu da ga pronađem postojili neka zamena?

  • vesna jovanović 04. 05. 2012.

   Već dugo pijem lorazepam 3 na dan. Sada ga teško nalazim a rekli su mi i da se neće više proizvoditi. Jednom prilikom ga nisam imala i to je bilo strašno, nesanica, panika, kočenje vilice, mišića nogu. Postoji li neka adekvatna zamena?

Ostavite komentar