1. Pitanje broj: #4749

    Imam 23 godine,od prosle godine u oktobru dobila sam sinus taxikardiju,holter uredu,ekg uredu,stitna zlezda uredu,krv i mokraca uredu.jedino su mi pronadjene priraslice i zadebljanje na srcu posledica virusa.Stalno imam aritmiju,sve sto pojedem meni srce zalupa,zamaram se,ponekad se gusim,imam knedlu u grlu,cim izadjem napolje meni pozli-srce mi prolupa,uz stepenice i uzbrdo ne mogu da idem-gusi me,pritisak mi ide gore dole-90-60 na 120-80 itd.Bila sam kod psihijatra prva terapija mi je bila ksalol 0.25 3x dnevno,pa promenjena na seroxat 1x i rivotril 3x 1/4.nije mi pomagalo,pa kad sam zavrsila u bolnici sa pulsom od 150 otkucaj,.tada su mi dali lorazepam 3x 1 mg i 3x eglonil od 50 mg i to mi je puno pomagalo.medjutim kardiolog se ne slaze sa top terapijom jer moze kaze da mi eglonil unisti druge organe jer nisam radjala.dat mi je propranolol 2x1/4 i nista mi ne pomaze.svi simptomi se vracaju.kad sam pila lorazepam i eglonil normalno sam jela i normalno zivela-nista mi se nije desavalo.Sta vi mislite o tome-sta da radim?Dali postoji zamena za eglonil,a dali mi bromazepam u zamenu za lorazepam i nista mi ne pomaze-ne mogu da izadjem napolje,da jedem,da spavam itd.kazu da mi lorazepam pogorsava taxikardiju-da izaziva zavisnost.Molim vas mi pomozite,mlada sam i zelim da zivim kao i svi ljudi.Unapred hvala

    Odgovoreno: 29. 04. 2008.
    • Vase tegobe mogu biti posledica prilaslica koje imate i onda bi terapija trebala da bude dominantno kardioloska. Medjutim, promene srcanog ritma koje se mogu naci kod priraslica mogu da budu dobra podloga da se razvije panicni poremecaj ili neko drugi neurotski poremecaj poput hipohondrije, straha od bolesti i sl. Ako su vase tegobe pracene katastroficnim procenama (tipa da zato sto osetite da vam srce preskace ili ubrzano luba zakljucite da umirete ili da ce se u tom trenutku desiti neka druga katastroficna stvar) i da ste preplavljeni strahom onda se vecina navedenih telesnih tegoba moze shavtiti kao deo psihicke bolesti (panicni atak) i treba da vas leci psihijatar. Ako se radi o panicnom poremecaju sa agorafobijom (najpribliznija dijagnoza vasem opisu tegoba), postoje zaista veoma uspesni lekovi iz kruga antidepresiva koji mogu da razrese vase tegobe. Posto nisam sigurna o cemu se kod vas tacno radi ne mogu vam reci to je dobra ili losa terapija. Ja licno ne dajem cesto Eglonil, a lekove poput Rivotrila i Lorazepama samo kratko dok ne pocne da deluje antidepresiv ili drugi lek sa kojim se daju.  Panicni poremecaj sa agorafobijom se leci dominantno antidepresivima iz grupe selektivnih serotonergickih inhibitora ponovnog preuzimanja (SSRI - Seroxat, Zoloft, Cipralex) i eventualno ciklicnim preparatom Anafranilom, a samo na pocetku i po potrebi dodaje se i anksiolitik/sedativ.

Komentari na pitanje: #4749

    • Meni je jako pomogao koenzim q 10 bila sam u slicnom stanju. . . Mozete ga naci na ovom sajtu www.zdraviproizvodi.com

    • Moj problem je u tome da svako jutro ustajem umorno i edva se krecem. Dok sve prodje oko sat i vise pocinje da me steze vrat i glava i kao da gubim svest i ponovo mora da legnem i da uzmem helex. U cemu je rec?

Ostavite komentar