1. farmaceut Iva Cvetković korišćenje lijeka xenical

  Pitanje broj: #145781

  Poštovani, uzimam lijek xenical na svoju ruku. Mislim da imam višak kilograma a i povećan holesterol. Visina 174 cm, kilaža 78 kg, loš holesterol 5. Poslije 9 dana korišćenja lijeka nisam izgubila na težini, možda svega 1kg. Zaboravih reći da regulišem i ishranu, odnosno na postu sam, ali izbjegavam tjesteninu i hleb. Molim vas recite mi da li mogu nastaviti sa lijekom? I da, nisam imala nikakve nus pojave. Hvala

  Odgovoreno: 15. 01. 2017.
  • Poštovana,
   Gojaznost se karakteriše povećanim indeksom telesne mase (bmi) koji se računa tako što se masa u kilogramima podeli sa kvadratom telesne težine izražene u metrima. Osoba sa bmi od 20 do 25 ima normalnu telesnu težinu. Osoba koja ima bmi od 25 do 30 ima prekomernu uhranjenost, a osoba sa bmi većim od 30 je gojazna.
   Vaš bmi tek prelazi 25. Savetovala bih vam da prilagodite sebi način ishrane. Post nije dijeta. Trudite se da izbegavate obilnije obroke, da jedete češće (na 4h) , a manje porcije hrane. Možda da se obratite nutricionisti pre nego da posegnete za lekom. Poželjno je uključiti i fizičku aktivnost. Što se tiče holesterola, jeste da prelazi prag referentnih vrednosti, ali to je bolje regulisati adekvatnim suplementima, korigovanom ishranom sa smanjenim unosom masti ili ako lekar predloži odgovarajući lek.
   Xenical se daje veoma gojaznim osobama koji su uspele da izgube bar 2, 5 kg prethodnog meseca pomoću dijete, i ako imaju kardiovaskularne faktore rizika kao što su dijabetes, hipertenzija i povišen holesterol. Deluje tako što smanjuje apsorpciju masti iz hrane, ali zato povećava izbacivanje masti putem stolice (masna stolica) , što može biti neugodno. Drugi neželjeni efekti koji mogu pratiti primenu xenicala su: nadimanje i gasovi u stomaku, nekontrolisano pražnjenje crevnog sardžaja, abdominalni i rektalni bolovi. Mada se xenical generalno dobro podnosi.
   Nemate kontraindikacije za primenu, pa s obzirom da ste već počeli da ga koristite, onda budite istrajni, jer rezultati neće biti instant. Povećajte unos liposolubilnih vitamina uz xenical.
   Pozdrav

Ostavite komentar