1. Pitanje broj: #4512

  Otpusna dijagnoza: Cardiomyopathia dilativa decomp.VES Sy bronch.chr.- egzacerb.Nicotizmus Embolio pulmon.io CMP chr. decomp. Dobila karton za kontrolu Antikoagulantne tereapije.Pored ostalog pije lek Sincum4 i nalazi su sledeci: Prva nedelja:29% INR 2.22,Druga nedelja:21% INR 3.45,Treca nedelja:13% INR 5.38,Cetvrta nedelja:57% INR 1.49.Sema za ovu nedelju je 1/2. Interesuje me dal se stanje poboljsava ili ne?I kakva je ovo terapija i dal je opasno il je sve u granicama normale.Dali je potrebna neka posebna ishrana . Unapred hvala S postovanjem.

  Odgovoreno: 23. 04. 2008.
  • INR mora da se odrzava izmedju 2-4. Ukoliko je manji nema potrebnog antikoagulantnog efekta, ukoliko je veci postoji opasnost od krvarenja. Upravo zbog toga se u pocetku terapije kontrole vrse cesce, a kasnije kad se uspostavi doze leka koja odrzava INR izmedju 2-4, nesto redje, recimo jednom mesecno. U pocetku se zato i menja doziranje, posle nekog vremena se ustali na odredjenoj dozi. Obicno dozu antikoagulantnog leka odredjuje specijalista transfuziolog a na osnovu analiza i kontrola. Pacijent mora da zna da mnogi lekovi mogu da povecaju koncentraciju antikoagulantnog leka u krvi i da tako povecaju sklonost ka krvarenju. Zbog toga i dobiju citavu listu lekova koje ne smeju da koriste istovremeno sa antikoagulansima. Sto se tice hrane, namirnice bogate vitaminom k (kupus recimo) mogu da smanje antikoagulantna svojstva ovih lekova i samim tim i INR.
   S postovanjem,
   Srdjan Pesic

Komentari na pitanje: #4512

  • Molim vas da mi pomognete otac koristi sinkum 4, nikako nemozemo da postignemo dobru vrednost, kontrola je na 10 dana 1/2. 3/4. . . . . Vrednost 1. 38 1. +3/4+1+3/4 vrednost1. 67 sad doktorka preporucuje 3/4 svaki dan pa kontrola za 15 dana, otac ima 77 godina tezak srcani, dijabeticar, prosto molim za savet da nesto ne pogresim, zar nije logicno da pije celu svaki dan da povecavamo a ne da smanjujemo lek koristi vec 3 meseca samo je u prvom mesecu prelazilo dva a dalje je ispod dva, molim za savet. Pozdrav goca

Ostavite komentar