1. Pitanje broj: #56405

  Pozdrav! Mnogo volim da pijem mleko, dnevno popijem oko jedan litar a nekada i dve! Da li je ovo prevelika kolicina mleka za jedan dan? Hvala! P. S imam 21 godinu.

  Odgovoreno: 19. 03. 2010.
  • Poštovani,
   Mleko i mlečni proizvodi su u redu, oni sa nižim procentom mlečne masti su najbolji izbor. Mleko sadrži i mlečni šećer, proteine i masti i sve to daje kalorije. Bojim se da ovako veliki unos mleka znači da druge namirnice potiskujete i to može biti problem. U ishrani nije dobro nikakvo preterivanje i jednostranost. Odrasla osoba, pa još muškarac, osrednje fizički aktivan zaista nema potrebe da unese više od 3 čaše mleka ili jogurta dnevno. Sa 2 litra mleka dnevno uneli ste celokupne dnevne potrebe u belančevinama, tako da bi dodatni sir, meso, mesne prerađevine, jaja pa i belančevine iz hleba bile suvišne. Dva litra mleka bi vam verovatno donelo više od polovine dnevnih ukupnih kalorija. To nije dobro jer je potrebno da toliko kalorija dobijete uglavnom iz složenih ugljenih hidrata kakvi su recimo iz brašna, hleba i drugih proizvoda od žitarica. Sa ovoliko mleka nemate zadovoljavajući unos mesa kao odličnog izvora gvožđa, nemate dovoljan unos žitarica i biljne hrane kao odličnih izvora minerala, vitamina, vlakana, antioksidanasa itd. Dakle, vama treba neko da objasni kakva je to pravilna ishrana, a nutricionista vam treba da lepo uklopite sve to što ste mlekom potisnuli.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #56405

  • Pročitao sam negde predlog dnevnog unosa namirnica za neuhranjene osobe: 1l mleka na dan 150g mladog sira 100-150g mesa ili ribe 3 jaja 200g žitarica 500g povrća (50-100g mahunarki) 50g suvog voća 100g svežeg voća dnevno imam 20 godina, visok sam 184cm, a težak samo 57kg. Da li je ovaj program odgovarajući za mene? Unapred hvala na odgovoru.

Ostavite komentar