1. Pitanje broj: #16698

    Moja majka u starosnoj dobi od 81 godinu je operisana 14 .11 o.g. "resectio partialis maxillae et ossis zygomatici cum exenteratio orbirae lat.sin e extirpatio tu.parotidectomio totalis .sin.dissectio suprahyoidea lat.sin". PH nalaz se još čeka.
    Kakve su joj šanse za realtivno kvalitetno funkcionisanje lica i usta - da li kasnija eventualna plastika jagodice (i očna proteza) može da joj poboljša kvalitet života. Iako nema još uvek PH nalaza koliko je njena starosna dob faktor koji može da utiče da se ne pojavi metastaza? Da li je godinu dana neki realan rok? Da li ovakve operacije podrazumevaju zračenje ili hemio terapiju? Gde se može nabaviti staklena proteza?
    Puno hvala,
    Radmila Milivojević

    Odgovoreno: 10. 12. 2008.
    • Poštovana Radmila,
      opesežna operacija koja je izvedena sigurno da omogućava bolji kvalitet života, jer da nije operisana bolest bi vrlo brzo napredovala. Što se ove dodatne terapije Vaša majka zbog godina starosti ne može da prima niti hemio, niti zračnu terapiju. Kod tih pacijentata potrebno je samo raditi redovne kontrole i nadati se da bolest neće ponovo da se pojavi. Što se tiče protetisanja i pravljenja epiteze možete se javiti odeljenju protetike na Stomatološkom fakultetu u Beogradu ili Novom Sadu. T protez sadrži deo lica i očnu protezu. Za pravljenje takve proteze Vam je potreban uput.

Ostavite komentar